Annonce
Annonce

Paula Larrain

In Medias Res

Debat

De danske medier er selv gøglere

Mediernes undervurdering af danskerne får sager som Gøglergate til at gå i selvsving.

28

Lad mig slå det fast med det samme: Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at Uffe Elbæk har dummet sig, og jeg tror det er klogest ikke bare for ham selv, hans mand, men for hele regeringen, at han går af nu.

Når han alligevel ikke rigtigt er levebrødspolitiker, er der ingen grund til at fortsætte i et job, der absolut ikke lægger op til gøgl og kammerateri. I hvert fald ikke så åbenlyst gøgl og kammerateri.

DEBAT Elbæk manglede forståelse for tidsånden

Min bekymring her handler om noget andet. For man kan undre sig over, hvorfor denne sag har fået så mange op af stolene, når den i substansen må siges at være ganske klein i modsætning til eksempelvis sagen om tidligere Venstre-minister Claus Hjort Frederiksen.

For et par år siden fik DR-journalist Jesper Tynell Cavlingprisen for at have afsløret følgende:

• Claus Hjort Frederiksen gav Folketinget usande oplysninger.

• Ministeren afskaffede kravene til udenlandske arbejdstageres sikkerhed i farlige job – i al hemmelighed og uden om Folketinget.

• Beskæftigelsesministeriet bad kommunerne administrere den såkaldte 300-timers regel på en ulovlig måde.

• Ministeriet bestilte misvisende tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen for at dreje den offentlige debat til egen fordel.

• Embedsmænd slettede belastende dokumenter fra ministeriets arkiver.

Disse overtrædelser fik ingen - absolut ingen konsekvenser - for hovedpersonen og hvad værre er: De fik faktisk heller ikke nogen særlig opmærksomhed.

Journalistik i dag handler i virkeligheden mere om, hvad man kan sælge, end hvad der er vigtigt for borgerne at vide

Paula Larrain

Tilhængere af Uffe Elbæk ville måske straks konkludere, at det er, fordi medierne er blå og holder en beskyttende hånd over Venstre.

Men det er ikke forklaringen. Jeg tror snarere, det handler om manglende journalistisk kapacitet og en gennem mange år langsom udvanding af nyhedernes væsentlighedskriterium. Det er i høj grad blevet fortrængt af et nyt kriterium, nemlig underholdningskriteriet.

LÆS MEREUffe Elbæk går af som kulturminister

Gøgleri ved man, hvad er, mens uretfærdigheder begået over for nogle mennesker, vi ikke engang kan skabe identifikation omkring, ikke rigtig tænder. Eller sælger.

Journalistik i dag handler nemlig i virkeligheden mere om, hvad man kan sælge, end hvad der er vigtigt for borgerne at vide. Eller rettere: Det handler om, hvad man tror, folk vil købe.

Og her er underholdningsværdien alt andet lige større i en historie om en tidligere gøgler, der blev minister, men alligevel gøglede lidt rundt om reglerne.

De seneste mange års konkurrence på hurtighed har udhulet journalisters mest grundlæggende evner til at sætte ting ind i en sammenhæng

Paula Larrain

Alle kunne le - især de skadefro - og derfor gik medierne i selvsving. Vildere og vildere, klovn!

Historien var til at gå til, som man siger i fagsproget. Prøv at læse op på Claus Hjort-sagen og læg mærke til, hvor mange gange, du mister koncentrationen undervejs.

Prioriteringen mellem de to skandaler er en klar undervurdering af læserne og seerne. Og det er et udtryk for, at noget i det journalistiske håndværk er gået tabt. For det er da en journalists fornemmeste opgave at tage noget svært og formidle det, sådan så alle kan forstå.

Dette kræver dog, at journalisten selv forstår.

Men når man har mindre og mindre tid og skal producere til konstante deadlines, så forstår man også mindre og mindre af det, man lige får læst i forbifarten. Således har de seneste mange års konkurrence på hurtighed udhulet journalisters mest grundlæggende evner til at sætte ting ind i en sammenhæng.

LÆS OGSÅKulegravning af middage fortsætter trods Elbæks afgang

Lytterne til P1 tog man alvorligt og sendte 15 indslag om Claus Hjorts embedsførelse, men tilsyneladende uden at man benyttede sig af muligheden for en større udbasunering. For eksempel i tv.

Hele miseren lever således kun blandt journalistiske feinschmeckere, og jeg skulle da også lige have en af disse til at minde mig om, hvad den i grunden drejede sig om.

Det er undervurderingen af publikum, der får sager som Gøglergate til at gå i selvsving, mens de svært tilgængelige, men dog tilgængelige, væsentlige historier preller af på redaktørerne.

»Gider folk høre om det«, bliver der spurgt hurtigt ud i redaktionslokalet. Og nej: Som regel gider journalister da heller ikke høre noget, der er kedeligt og nuanceret. Så hellere lidt spræl om en homoseksuel gøgler fra Aarhus.

Det ved vi da, hvad er.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce