Annonce
Annonce
Debat

Sådan undgår venstrefløjen ti år i mørket

Danmark har ikke brug for en 'samlingsregering', men en 'forandringsregering'.

25

SF’s tidligere næstformand Mattias Tesfaye satte over julen fokus på, at den mindre privilegerede arbejdende middelklasse søger mod Lars Løkke. Forklaring? Venstrefløjen svigter arbejderne ved ikke at tage deres bekymringer for fremtidens arbejdsliv alvorligt.

Opråbet er vigtigt, fordi det ville være katastrofalt for Danmark, hvis Lars Løkke træder tilbage i Statsministeriet. Men Tesfaye blev mødt med beskyldninger om, at han pisser i egen rede og sparker nedad. Jeg er uenig – hans analyse rammer plet.

Opgaven for alle røde kræfter må nu være at formulere de politiske svar. Hvis den arbejdende middelklasse ikke føler, at velfærdsstaten er til for dem, og stempler ud, kommer de svageste for alvor til at lide.

Det første skridt er, at regeringen tør ranke ryggen op i sit eget værdigrundlag og finder mod til at tage krisens store politiske kampe. At man tør være regering for nogen og ikke frygter et slagsmål med de store drenge i klassen.

Med stolthed skal der siges: Fra vi står op, til vi går i seng, arbejder vi for at gøre livet lidt bedre for jer, der hver dag slider i det. Vi ved, I ikke tjener de store penge, at jeres børn mangler en praktikplads, og at fremtiden virker usikker – men I er øverst på vores to do-liste. Hver eneste dag«.

LÆS MERETesfaye har ret - venstrefløjen har glemt de lavtlønnede

Man får en gang imellem følelsen af, at regeringen tror, at Danmark har brug for en slags ’samlingsregering’. At den nationale krisesituation kræver, at der arbejdes på tværs af alle politiske uenigheder for at føre den nødvendige og fornuftige politik. Men prøv at høre: Danmark er ikke besat! Danmark har brug for en ’forandringsregering’!

Hvis vi kastes ud i en ny krise, hvor skatteyderne igen skal betale, er det politikerne ? ikke bankdirektørerne ? der bør være på anklagebænken

Gry Möger

Og det er netop i en krisetid, når sprækkerne i det kendte bliver større og forandringer trænger sig på, at konflikterne om fremtidens samfund bliver tydelige.

Se bare Venstres lavtlønsdrømme og antivelfærdspolitik. Det program skal have kamp til stregen. Det er det, næste valg skal handle om. Der kan ikke flyves lavt. Debatten skal tages. Loud and proud.

Derfor foreslår jeg 9 punkter, hvor regeringen og venstrefløjen bør justere deres politik og prioriteringer.

1) Drop udbudsfanatisme og teknokratforklaringer – skab job til i dag, der holder i morgen
Helle Thorning har ret, når hun siger, at 00’ernes fladskærmsøkonomi ikke vender tilbage. Det er faktisk meget svært at se, hvornår vi kommer til at opleve vækst igen. Derfor, kære regering: Skift fokus. Ret blikket mod arbejdspladser i 2013 frem for øget arbejdsudbud i 2038. Optimismen og efterspørgslen skal op, mens teknokratforklaringer og udbudsfanatisme skal graves ned.

Det handler ikke kun om at fremrykke offentlige investeringer. Hverken ren Keynesromantik eller Cepos-magi er løsningen. Der er brug for en samlet vækst- og investeringspolitik, der også kan mobilisere private midler f.eks. gennem samarbejde med pensionskasserne.

2) Hverken fattighad eller flere checks – alle skal med
Joachim B. Olsen og co. kæmper hårdt for at overbevise danskerne om, at folk uden for arbejdsmarkedet er dovne og ugidelige. Vi skal alle sammen gøres til fattighadere. Den debat skal vendes.

Det betyder ikke, at der skal råbes op om, at Carina er fattig eller skal have flere penge med posten. Nej. Derimod skal vi med stolthed sige, at det er en styrke i vores samfund, at man ikke bliver fattig, hvis man ryger på røven.

Sikkerhedsnettet under vores samfund gør, at ingen efterlades vingeskudt i vejkanten. Men sikkerhedsnettet er hullet som en si, når folk i dag overlades til sofaen i årevis; Det er og bliver et kæmpe samfundsproblem, at 800.000 mennesker står uden for arbejdsmarkedet. Et skrigende symptom på et system, der er kaput.

Løsningen er ikke højere eller lavere ydelser, men en bedre beskæftigelses-, uddannelses- og socialindsats baseret på både rettigheder og pligter.

3) Erkend, at Hollande har mere ret end Depardieu
Alle bliver bedt om at bidrage til at genoprette dansk økonomi. Men dem på toppen er gået fri. Selv Fritz Schur har relativt uforstyrret fortsat sit cirkusshow.

Jeg er hver dag glad for, at regeringen har fordoblet beskæftigelsesfradraget til gavn for de lavtlønnede, sikret de fattigste pensionister flere penge og strammet grebet om skattesnyd. Men når folk på gulvet skal stramme livremmen ind, skal det også gælde direktionsgangen! Ellers gør man grin med folk. Se bare på SAS.

Derfor: Erkend, at Hollande har mere ret end Depardieu. Indfør en rigmandsskat, og tag fat på boligskatten. Omfordeling er ikke gammeldags.

4) No more talk!
Virkeligheden kalder på en permanent løsning på to kæmpe problemer: dagpenge- og praktikpladskrisen. Tusindvis af menneskers liv er på spil, og uden handling er risikoen, at lige så mange mister troen på politik. Folk føler sig glemt af de politikere, der lovede dem en løsning. Der er brug for sammenhæng mellem tale og handling.

Metrobyggeriets sølle to lærepladser punkterer jo ambitionen om ’den dygtigste generation’ nogensinde. Det er synd, for det er netop en af regeringens stærkeste visioner.

Hvis ikke folk skal efterlades med indtrykket af en all talk-regering, der har glemt sine egne, skal genoptjeningskravet halveres og virksomhederne forpligtes på at tage lærlinge gennem sociale klausuler.

5) Genrejsning efter trepartskatastrofen. Sæt gang i en efteruddannelsesrevolution
Fra ufaglært til faglært. Fra faglært til tekniker. Efteruddannelse er en ny chance til dem, krisen har ramt hårdest, og en altafgørende samfundsinvestering.

Med den forliste trepartsaftale røg satsningen på jorden, men det er på tide at droppe fornærmelserne og se frem. Alle parter. Uanset hvem der har skylden for fadæsen, skal opgaven løftes. Det må regeringen tage ansvar for.

Ambition: Giv halvdelen af arbejdsstyrken et uddannelsesløft over de næste 5 år. Lad ufaglærte tage en uddannelse på dagpenge med bidrag fra arbejdsmarkedets efteruddannelsesfonde.

6) Væk med skat på solidaritet, og lug ud i arbejdsmarkedets underskov
Arbejdsmarkedet presses af uorganiseret udenlandsk arbejdskraft og en underskov af kriminelle forhold. Der skal luges ud! Alligevel beskatter vi af alle ting solidaritet i Danmark.

Skattereglerne favoriserer de gule forsikringsselskaber og gør det dyrere at være medlem af en fagforening. Det er vanvid

Gry Möger

Skattereglerne favoriserer de gule forsikringsselskaber og gør det dyrere at være medlem af en fagforening. Det er vanvid.

I Norge bakker selv Venstres søsterparti op om fradraget på fagforeningskontingent, fordi de vil støtte de overenskomstbærende institutioner i samfundet. Det burde en S-R-SF-regering i Danmark også gøre.

7) Respekt for det hårde slid
For nedslidt til at arbejde, men for rask til førtidspension. Det bliver virkeligheden for mange i kølvandet på efterlønsreformen. Der var et flertal for reformen – sådan er det jo.

Men betyder det, at der ikke skal tages fat om problemet med nye greb? Nej tværtimod. Ellers kan det ende som det nye ’dagpengeproblem’.

Derfor: Fasthold den nuværende pensionsalder, men giv dog ret til at springe fra efter 40 år på arbejdsmarkedet, og løft arbejdsmiljøet.

Det er et spørgsmål om respekt for alle de mennesker, der har et hårdt arbejdsliv med start allerede i teenageårene.

DEBAT Den tyske vej giver mig kuldegysninger

8) Velfærdspolitik for den arbejdende middelklasse – hold kursen
Reformer af velfærdssamfundet skal handle om at udvikle velfærden, så de fælles løsninger matcher vores tid – sikre, at folk ikke spæner mod privatskolerne, mister tilliden til ældreplejen eller pakker flyttekasserne på grund af utryghed i boligområdet.

Med takterne i folkeskolereformen og sundhedsministerens nye fokus på den brede ulighed i sundhed er regeringen godt i gang.

Hold kursen! Velfærdspolitikken må tage sit udgangspunkt i de brede arbejdende lags hverdag. Det løfter alle.

9) Kom ind i værdikampen anno 2013
Finanskrisen kom ikke ud af det blå. Den var et resultat af forkerte politiske beslutninger funderet i blind tro på markedets fortræffeligheder. Den debat er endelig ved at komme i gang.

Men Danmark halter stadig håbløst efter mange andre europæiske lande.

Derfor: Bak op om europæisk finansskat og opsplitning af banker.

Ingen finansielle institutioner må være to big to fail. Det ansvar påhviler ikke bankernes direktioner. Det er et politisk ansvar.

Hvis vi kastes ud i en ny krise, hvor skatteyderne igen skal betale, er det politikerne – ikke bankdirektørerne – der bør være på anklagebænken.

Det er mine bud på, hvordan vi rykker Danmark nu og her. Og undgår 10 år i mørket.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce