Annonce
Annonce

Malene Lei Raben

Borgerlige ord

Debat

Danskerne er jo ekstremister

Debatten om religiøs slagtning handler mest om at 'opdrage' folk, der tager deres religion alvorligt.

34

Ugens citat

»Men jeg mener klart, at det er problematisk, at man slet ikke forstår, at der altså er mennesker, der tager deres religion alvorligt, også i dette land!«

- Overrabbiner Bent Lexner i TV 2 News

I mandags trådte et nyt forbud i kraft. Det er nu ikke længere muligt at søge om dispensation til religiøs slagtning uden bedøvelse.

Der er intet, der tyder på, at slagtning uden bedøvelse er noget, der overhovedet foregår herhjemme, tværtimod foregår halalslagtning og den jødiske ’schächtning’ i Danmark således, at dyrene først slås bevidstløse, inden de får skåret halsen over og afbløder, som det lidt makabert hedder.

LÆS OGSÅ FAKTA: Sådan foregår halal-slagtninger

Alligevel har fødevareminister Dan Jørgensen følt det nødvendigt at skride til forbud, hvad der har vakt vrede i jødiske og muslimske kredse, der opfatter det som en indskrænkning af deres religionsfrihed.

Også internationalt har de nye regler vakt kritik. I den engelske avis The Independent skriver vrede læsere, der har fulgt med i parteringen af giraffen Marius: »In Denmark butchering a healthy giraffe in front of kids is cool but a kosher/halal chicken is illegal«, og en anden læser udtaler, at det er »disgusting that the same country that slaughtered a giraffe in public to be fed to lions ... is banning halal meat because of the procedures«.

Vi opfatter troende mennesker som tilbagestående og som folk, der, hvis bare de fik mere oplysning, ville komme på bedre tanker og tænke ligesom os

Det officielle Israel ser tiltaget som udtryk for stigende antisemitisme i Europa, og på Al-Jazeera var der heller ikke ligefrem begejstring at spore. Men ministeren står fast, dyrevelfærd kommer før religion. Forbuddet mod slagtning uden bedøvelse kommer i kølvandet på bl.a. debatten om omskæring.

Der er ingen tvivl om, at religiøse præferencer, kulturer og vaner er under pres i Danmark. Alligevel bliver vi danskere overrasket og kede af det, når folk i andre lande ser os som fremmedfjendske og snævertsynede. Sådan oplever vi slet ikke os selv.

Hey, vi er jo Danmark, hvor kvinder arbejder på lige fod med mænd, og børn opdrages som demokratiske samfundsborgere, hvor vi har et sikkert arbejdsmiljø og skrappe regler mod forurening, hvor Vestas er en folkeaktie, fordi vi alle sammen støtter klimaet, hvor vi kører på cykel og er frivillige fodboldtrænere efter arbejde og glade betaler halvdelen af vores løn i skat.

Vi er danskere og et af verdens mindst religiøse folkefærd, vi kan lave deprimerende film og få folk til at se dem. Frivilligt! Vi er rationelle væsener, der ikke kan forstå, hvorfor verden bliver så vred, når vi uforvarende træder den over tæerne.

Det er, fordi vi danskere ikke har opdaget, at vi er en lille ekstrem undtagelse globalt set, markant anderledes fra de andre. Og selv hvis vi har forstået vores anderledeshed, lever vi i forvisning om, at de andre befinder sig på et lavere udviklingstrin, imens de stræber efter at blive og indrette sig som os. Men gad vide, om det passer?

LÆS OGSÅDan J.'s omstridte ideer: Minkfarme skal forbydes, og buræg skal mærkes

Måske er det os, der er ekstremt anderledes? I forhold til den måde, vi indretter familielivet på, men også i vores ugudelighed.

I mange lande vil man f.eks. opfatte det som ekstremt koldt og hjerteløst at sende sine børn og gamle på institution, hvorimod vi opfatter det som fornuftigt. Ude i verden er det at være religiøs normen, og tro er en del af tilværelsen.

Ja, i USA, et land med høj levestandard, er der stater, hvor folk er lige så religiøse som i Iran! Jeg tvivler dog på, at amerikanerne drømmer om at blive som os.

Der er uendeligt meget godt at sige om vores samfund, men en sideeffekt ved vores verdslige tilgang til tilværelsen er, at vi simpelthen ikke forstår beslutninger, der baserer sig på et andet værdisæt, for eksempel et religiøst grundsyn.

LÆS OGSÅKan du give mig min forhud tilbage?

Vi opfatter troende mennesker som tilbagestående og som folk, der, hvis bare de fik mere oplysning, ville komme på bedre tanker og tænke ligesom os. Derfor hjælper vi dem med lidt ’opdragelse’.

Da der i Danmark ikke er dyr, der slagtes uden bedøvelse, handler forbuddet næppe om dyrevelfærd. I det hele taget forstår jeg ikke den stærke danske fokus på de sidste sekunder af et dyrs tilværelse, i et land, som – i mine øjne helt rimeligt – tillader jagt, svinedrift og minkfarme.

I stedet virker det som en symbolsk afstandtagen til og opdragelse af folk, der tillader sig at tage deres religion alvorligt.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce