data. Internettet er en markedsplads for private data og et værktøj for statens overvågning af sine borgere, skriver Jens-Erik Mai blandt andet.
Foto: Connie Zhou/AP

data. Internettet er en markedsplads for private data og et værktøj for statens overvågning af sine borgere, skriver Jens-Erik Mai blandt andet.

Debat

Private data skal forblive under borgernes egen kontrol

De data, vi afgiver ved vores brug af internettet, bør tilhøre os selv, skriver it-professor.

Debat

Kan borgere sikres et uovervåget privatliv, når internettet udgør kernen i det moderne digitale samfund?

Deltagelse i samfundets helt basale funktioner kræver brug af internettet; det blev tydeligt illustreret i Lørdagsliv (10.8.), hvor vi mødte 71-årige Karen Albæk, som fortalte om de mange og dyre udfordringer, det giver at være netløs.

Internettet bruges til transaktioner, handler, og kommunikation, der tidligere foregik ansigt til ansigt eller på papir, og er nu blevet en integreret del af det moderne digitale informationssamfund.

Men internettet er ikke et neutralt bindeled mellem borger og samfund – internettet er en markedsplads for private data og et værktøj for statens overvågning af sine borgere.

Hver eneste af vores aktiviteter på internettet efterlader en lille smule data, som tilsammen giver et endda meget præcist billede af, hvem vi er, hvad vi tænker, og hvad vi muligvis kan finde på at gøre.

Alle disse data samles i gigantiske databaser, populært kaldet big data. De mange muligheder og fordele virksomheder og staten har ved big data beskrives af professor Lars Kai Hansen i Kroniken 9.8.

LARS KAI HANSEN

Lars Kai Hansen foreslår en demokratisering af big data, hvor alle har adgang til disse data – en såkaldt åben big data-kultur.

Det er et skræmmende scenario, Lars Kai Hansen tegner.

Den nuværende big data-kultur har skabt et overvågningssamfund, hvor alle i samfundet potentielt overvåges af få store, magtfulde aktører (såsom Google, Apple, Facebook, Twitter, NSA, FE etc.).

Skal det moderne digitale informationssamfund bygges op omkring borgernes ret til et uovervåget privatliv eller omkring kommercialisering af private data og statens overvågning?

Lars Kai Hansen går videre og ser et samfund, hvor alle potentielt kan overvåge hinanden – et samfund, hvor vi alle kender hinandens private data.

Vi kunne vælge en anden vej.

Vi kunne vælge at værne om privatlivets fred og skabe en kultur, hvor private data netop er private. Hvor udgangspunktet er, at de data, vi afgiver ved vores brug af internettet, tilhører os.

Hvor Hansen ønsker at hjælpe virksomheder og efterretningstjenester til lettere adgang til vores private data, ønsker jeg et samfund, hvor private data er under borgernes egen kontrol.

Man må spørge: Skal det moderne digitale informationssamfund bygges op omkring borgernes ret til et uovervåget privatliv eller omkring kommercialisering af private data og statens overvågning?

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce