Tegning: Anne-Marie Steen Petersen
Debat

Kulturgeograf til venstrefløjen: Der er ingen vej uden om nationalstaten

Vi må ikke kaste nationalstaten ud med badevandet. For der er en alternativ progressiv nation på den anden side af nationalismen, mener kulturgeograf Marco Antonsich.

Debat
FOR ABONNENTER

I disse tider føler den etniske majoritet sig berettiget til at bestemme over minoriteter, selv om disse mindretal er vores medborgere. Det er en uhyggelig udvikling. Neonationalismens ekstremisme er ikke længere forbeholdt de politiske yderpositioner, men er rykket ind i midten af det politiske spektrum. Vi ser det overalt i den vestlige verden. Selv centrum-venstre-partierne argumenterer for, at vi må lukke os om os selv som et nødvendigt onde. Der ikke er nogen vej uden om nationalstaten. Spørgsmålet er nærmere, hvordan vi opnår en inkluderende nationalstat«.

Sådan siger den italienske kulturgeograf og seniorforsker ved Loughborough University i England Marco Antonsich. Han forsker i de vestlige samfunds geopolitiske og kulturelle udfordringer.

Ligesom de fleste af hans kollegaer forholdt han sig engang skeptisk til ideen om nationalstaten. Men efter flere års feltarbejde og studier er det gået op for ham, at størstedelen af borgerne i Europa ikke ønsker at give afkald på deres nationalitet. I stedet må vi udvide vores opfattelse af, hvem ’vi’ er.

For ikke så længe siden var mange enige om, at nationalstatens dage var talte. Tog de fejl?

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce