Debat

Frygt for soloterrorister er gået over gevind

I Kundby-sagen står en teenagepige anklaget for at planlægge et terrorangreb og kræves dømt til forvaring for soloterrorisme.

Debat
FOR ABONNENTER

Hun er både den første kvinde og den første mindreårige, der står tiltalt for at planlægge terror herhjemme. Hvis anklagemyndigheden får sin vilje, vil hun også være den første mindreårige i danmarkshistorien, der idømmes forvaring, hvilket er en tidsubestemt straf, som tidligere kun er givet til personer, der dømmes for drab, grov vold og seksualforbrydelser.

Den såkaldte Kundby-sag er udtryk for en radikaliseringsdagsorden, der er ved at gå over gevind, og for ti år siden ville det formentlig have været utænkeligt at kræve et stort barn dømt til forvaring for såkaldt soloterrorisme.

Der er ikke blot tale om danmarkshistorie, når retssagen mod en teenagepige onsdag starter ved Retten i Holbæk, hvor anklagemyndigheden vil have hende dømt for at have planlagt terrorangreb på sin gamle folkeskole i januar sidste år for efterfølgende at ville angribe den jødiske Carolineskolen måneden efter. Historien er også spektakulær og mærkværdig i en europæisk sammenhæng. Ifølge anklageskriftet skal hun have gjort forberedelser til bombefremstilling og for at have planlagt prøvesprængning. Som blot 15-årig. Alene.

Ud over en 14-årig tyrkisk statsborger, der for to år siden blev dømt for at planlægge et bombeangreb på en banegård i Østrig og for medlemskab af Islamisk Stat, er der ingen mindreårige i Europa, der tidligere er blevet dømt for at planlægge eller udføre såkaldt soloterrorisme i Islamisk Stats navn. Men hvor den mindreårige i Østrig slap med 8 måneders ubetinget fængsel, mens 16 måneder var betinget, kræver anklagemyndigheden herhjemme, at pigen idømmes en tidsubestemt forvaringsdom, som ifølge Kriminalforsorgen er en foranstaltning tiltænkt hærdede forbrydere, som vurderes at være så farlige for deres omgivelser, at de får en tidsubestemt fængselsophold på Anstalten ved Herstedvester.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce