Foto: Tegning. Mette Dreyer
Debat

Cevea: Havariet i Skat er gift for forholdet mellem danskerne og velfærdssamfundet

Hvorfor slide og betale sit, når det helt åbenlyst og med komplet evidens kan betale sig at snyde og bedrage?

Debat
FOR ABONNENTER

Vi burde forbyde ordet milliard. Hvis vi blev tunget til at sige ét tusind millioner i stedet, ville vi måske begynde at begribe omfanget af det havari, der er sket i SKAT.

Firstusinde millioner er, hvad vi har opgivet at inddrive i gæld til fællesskabet. Der ligger en uafklaret sag med de ca. tohundredefemogtredivetusinde millioner, der udbetales fra SKAT i negativ moms: Beløbet, der udbetales til tilsyneladende ret få virksomheder, er vokset pludseligt og eksplosivt. Der er de tolvtusindetrehundrede millioner, der formentligt er blevet stjålet af en simpel svindler i Dubai. Og så er der de tyvetusinde millioner, Folketinget har måtte give i ekstraordinær skattelettelse til boligejere, fordi ejendomsvurderingerne har sejlet i årtier. Fantasiprojektet EFI har formentligt kostet op imod ettusinde millioner. Har jeg glemt noget? Nogle af de penge, man taler om i gæld, er ikke ’rigtig’ gæld, så det reelle beløb for katastrofen i SKAT er vel i nærheden af - og nok ikke mindre end - astronomiske halvtredstusinde millioner.

Baggrunden kender vi til hudløshed: VKO-regeringen gennemfører fra 2005 og frem en sammenlægning og nedskalering af organisationen SKAT. Der er forsvundet ca. 5.000 stillinger i SKAT. Måden, det er sket på, er den samme måde, som alle områder i Danmark reguleres: En kritisk budgetanalyse fra finansministeriet følges op af konsulentrapporter med forskrevne konklusioner indkøbt af finansministeriet i dette tilfælde fra Boston Consulting og evige McKinsey. Rapporterne anviser typisk teoretiske besparelsespotentialer med benchmark-analyser, som er så utilgængelige, at ingen magter at debattere indholdet i de hundreder af kryptiske sider.

På ti år har SKAT haft ni ministre. Og alle sammen har de formentligt overhørt eller tilsidesat advarsler om det ene og andet. Nedskaleringen af organisationen skulle ske ved ’naturlig afgang’ – noget der lammer organisationen personalemæssigt i årevis, og mens fantasiprojektet strander, er der ingen ressourcer til at investere i et bedre skatteinddrivelse.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce