Tegning. Mette Dreyer

Tegning. Mette Dreyer

Debat

Dennis Nørmark: Venstrefløjen snorksover, men tag det bare roligt - pengene skal nok redde verden

Mens venstrefløjen alene har fantasi til at tale om sosu-assistenters løn og retten til førtidspension, vil ansvarlige borgerlige, erhvervsledere og fonde begynde at reformere kapitalismen indefra.

Debat
FOR ABONNENTER

I disse år bliver verden vendt på hovedet. Det startede i Saxo Bank. En virksomhed, der for mange er associeret med den mest hensynsløse kasinokapitalisme. En mangeårig støtte af Liberal Alliance og en bank, der for nogle år siden genudgav den libertarianske bibel ’Og verden skælvede’ af Ayn Rand. Men så gik deres cheføkonom, Steen Jakobsen, i medierne og erklærede, at den »eneste økonomiske model, der kan forklare, hvad der sker i dag, er marxisme«.

Han uddybede senere, at lønarbejderne var blevet udsultet, innovationen var gået død, og det liberale mantra om en trickle down economy, der ville gøre masserne velhavende igennem de riges velstand, havde været et fatamorgana.

Kort efter meldte andre sig i koret. Årets møde i World Economic Forum i Davos havde global ulighed øverst på listen over problemer, der krævede omgående handling. Den samtaleklub for erhvervsledere og toppolitikere, som venstrefløjen så ofte slår ring om med højlydte protester, gjorde det klart, at ulighed, klima og politisk polarisering var ved at true os alle.

Og sådan blev det ved. Boston Consulting Group retter skytset mod erhvervslivets ledere, der i årevis har begunstiget sig selv ud over al rimelighed, og konservative Per Stig Møller går viralt på at kritisere det samme. Ingen af disse bliver normalt betragtet som særlig venstreorienterede. Det samme kan man sige om Jyllands-Posten, der er en erklæret liberal avis, men ikke desto mindre kunne man i februar i år læse en bekymret leder, der slog fast, at nok er ulighed naturligt, men »divergenserne kan også blive så store og destabiliserende, at de kalder på handling«.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce