Stort set alle nuværende pensumlister på landets universiteter skoler de studerende i at se verden gennem eurocentriske briller, lyder kritikken fra Julia Suàrez-Krabbe. Foto: Henriette Dæhli

Stort set alle nuværende pensumlister på landets universiteter skoler de studerende i at se verden gennem eurocentriske briller, lyder kritikken fra Julia Suàrez-Krabbe. Foto: Henriette Dæhli

Debat

Lektor angriber akademisk hvidhed: Det kridhvide pensums konsekvenser rækker langt ud over universiteternes mure

Det er problematisk, når studerende bliver oplært i et pensum domineret af hvide mandlige teoretikere fra Vesten. For det perspektiv er sjældent sin egen bias bevidst, mener lektor Julia Suárez- Krabbe.

Debat
FOR ABONNENTER

Studerende i tusindvis myldrer i disse uger mod forelæsningssale landet over for at fordybe sig i deres nyerhvervede pensum, der skal give dem redskaber til at forstå den komplicerede globaliserede verden, vi lever i.

Men fordi universiteternes pensumlister stort set kun omfatter hvide mandlige teoretikere fra Vesten, vil de studerende næsten udelukkende blive præsenteret for teorier og forskning, der ser verden fra ét perspektiv. Og det er et stort problem, mener Julia Suárez-Krabbe, der er lektor på Roskilde Universitet.

»Det kridhvide pensum har kolossale konsekvenser, som rækker langt ud over universiteternes mure«, siger Julia Suárez-Krabbe, der har forsket i videnskabsteori og sydepistemologi, altså erkendelsesteori fra det globale syd.

»Stort set alle nuværende pensumlister skoler de studerende til at se verden med eurocentriske briller. Det giver dem ensporede redskaber at forstå og analysere verden med. Og det retter de studerendes akademiske opmærksomhed mod nogle få specifikke problematikker – men gør dem blinde over for langt de fleste andre«, siger hun og peger på racisme som et eksempel på temaer, som ofte bliver affejet som irrelevante eller biased.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce