Debat

Journalist: »Vi bruger 15 mia. kr. om året på udsatte børn og unge. Men ingen spørger, om indsatsen virker«

Journalister, politikere og forskere kører i samme gamle rille, hver gang talen falder på udsatte børn og unge. Området skriger på nytænkning og kritiske spørgsmål, mener journalist og forfatter Ulrik Holmstrup.

Debat
FOR ABONNENTER

»Det er virkelig frustrerende at være vidne til«, siger Ulrik Holmstrup, mens han ryster let på hovedet:

»Alle politikere og instanser vil kun det bedste for børn og unge, der har fået en dårlig start på livet. Milliarder af kroner strømmer til området hvert eneste år. Medierne kaster sig indigneret over sager, hvor børn er blevet forsømt eller misbrugt, og politikerne står klar med lovstramninger, så snart behovet opstår. Så hvorfor pokker slår de gode viljer ikke igennem i statistikken? Hvorfor er f.eks. andelen af børn, der anbringes uden for hjemmet, stort set den samme i dag som for 100 år siden? Der er altså noget, der ikke stemmer, og jeg er bange for, at vi i virkeligheden svigter de børn, vi så ihærdigt forsøger at hjælpe«.

Ulrik Holmstrup er uddannet journalist og uddyber sin frustration i debatbogen ’Udsat for pressen’, der udkom i sidste uge. I mere end 25 år har han lavet tv-dokumentarprogrammer til DR bl.a. om udsatte børn, og i 2014 fik han et fellowship på TrygFondens Børneforskningscenter på Aarhus Universitet, hvor han borede i, hvad der egentlig kommer ud af de cirka 15 mia. kr., vi årligt bruger på indsatser for børn og unge, der har det svært. I dag er han ikke i tvivl om svaret: Alt for lidt.

»Når det handler om udsatte børn og unge, udgør medierne, politikerne og forskerne en Bermuda-trekant af gode viljer, hvor milliarder af kroner forsvinder i systemet uden for alvor at rykke ved noget. Det er skandalesagerne, der styrer området. Det starter typisk med en afsløring af et ekstremt tilfælde af omsorgssvigt i en dysfunktionel familie, hvorefter medierne blæser til kalkunjagt på den ansvarlige borgmester eller børne- og ungechef i kommunen med harmdirrende spørgsmål som ’Hvordan kunne du dog svigte de børn?’ og ’Hvorfor er de børn ikke for længst blevet tvangsfjernet?’«.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce