Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Så skriv dog jeres valgplakater på dansk

Det skader integrationen, at venstrefløjen laver valgmateriale på andre sprog.

18
Gem til liste

Da jeg natten til lørdag var på vej hjem fra en våd tur på Toga Vinstue i indre København, blev jeg for første gang forarget over at se en valgplakat.

Jeg kunne se, at den tilhørte Enhedslisten. Men resten af plakatens budskab kunne jeg ikke tyde, for den var formuleret på arabisk.

Kanishka Dastageer

22 år og læser statskundskab ved Københavns Universitet. Har i flere år været aktiv i Dansk Ungdoms Fællesråd.

I oktober meldte han sig ud af Radikal Ungdom som en konsekvens af integrationspolitikken.

I dag er han medlem af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom. Hans familie er flygtninge fra Afghanistan og har boet her siden 1991.

Enhedslisten er ikke det eneste parti, der oversætter sit valgmateriale. Flere kandidater fra venstrefløjspartierne gør det ligeledes.

Men det er samfundsskadeligt, at kandidater udarbejder deres valgmateriale på udenlandske sprog. Der hersker på venstrefløjen en misforstået opfattelse af, at man dels inddrager indvandrere og flygtninge i fællesskabet ved at oversætte valgmateriale, dels udvider demokratiet.

Det gør man ikke!

Man fastholder dem derimod i deres nuværende sørgelige situation og legitimerer det faktum, at de – på trods af flere års ophold – stadig ikke taler sproget.

Man legitimerer også, at vi har en stor gruppe herhjemme bestående af indvandrere, der står uden for fællesskabet. De lever i parallelle samfund rundt omkring i socialt udsatte boligområder, hvor det ikke er nødvendigt for dem at beherske det danske sprog.

Tegning:  Jørn Villumsen

Er det ikke et problem, at vi har parallelle samfund i vores land? Bør vi ikke fokusere på at få dem integreret i fællesskabet i stedet for at fastholde dem uden for fællesskabet?

Oversættelsen af valgmateriale repræsenterer en foruroligende forestilling om, at indvandrere og flygtninge skal inkluderes i samfundet, ikke integreres.

LÆS OGSÅValgplakater og slogans har fået de unges øjne op for kommunalvalget

Man bør ikke optage folk i fællesskabet, hvis de ikke har gjort en indsats for at blive en del af dette. For at blive en del af fællesskabet er det nødvendigt, at man lærer sproget og bestræber sig på at komme i beskæftigelse og dermed bidrage til fællesskabet. Når dette er opfyldt, er der skabt et solidt fundament for disse borgeres videre tilværelse i Danmark.

Stemmeretten er ikke udelukkende med til at sikre et stærkt demokrati. Hvis man ikke taler sproget, er muligheden for at indgå i en dialog og dermed at deltage i samfundet begrænset.

Er det ikke rimeligt at forvente, at nye borgere bør tale sproget efter tre års ophold?

Er retten til at stemme det eneste, der kendetegner vores demokrati? Er det ligegyldigt, om man er i stand til at kommunikere og deltage på lige fod med resten af befolkningen?

Ifølge demokratitænkeren Hal Koch er demokratiet en livsform, hvor samtalen og deltagelsen er i højsædet. Borgere skal ikke kun være vælgere, men tage aktivt del i samfundet. Det kan de kun, hvis de er socialt ligestillede med alle andre borgere, hvilket de bliver, når de lærer sproget og kommer i beskæftigelse.

Som reglerne er i dag, kan borgere, der har haft fast adresse i landet i mere end tre år, stemme til kommunalvalgene.

Er det ikke rimeligt at forvente, at nye borgere bør tale sproget efter tre års ophold?

Jeg er sikker på, at der ligger et velbegrundet rationale bag bestemmelsen om, at indvandrere og flygtninge først kan stemme til kommunalvalgene efter tre års uafbrudt ophold i landet.

LÆS OGSÅ Guide til den optimale valgkamp: Mødet med vælgeren og plakaterne afgør valget

Forklaringen på dette skyldes nok, at det forventes, at de i denne periode lærer sproget og kommer i beskæftigelse.

Man må derudover forudsætte, at nye borgere i denne periode får tilegnet sig en indsigt i danske samfundsforhold og en personlig interesse i, hvad der rører sig i deres kommune.

Det er langt mere foruroligende, at partier og opstillede kandidater også oversætter valgplakater og valgbrochurer, når der er valg til Folketinget. Ved disse valg er det udelukkende danske statsborgere, der kan stemme. Hvorfor ikke forvente, at alle statsborgere taler dansk?

Jeg debatterede sagen på Facebook i weekenden, og her var reaktionerne stærke. Et af modargumenterne var, at årsagen til, at mange indvandrere og flygtninge ikke kan sproget, er, at de har psykiske lidelser.

Benytter man dette argument, taler man blot ned til indvandrere og flygtninge. En lille del af dem har nok psykiske lidelser, men jeg tror ikke, at det gør sig gældende for flertallet.

LÆS OGSÅRadikale i København: DF og K kan pakke deres drømme væk

Jeg er samtidig overbevist om, at flertallet af indvandrere og flygtninge ikke mangler evnen til at lære. Det, der muligvis er sket, er, at samfundet har frataget dem incitamentet til at lære sproget.

Det har i mødet med det offentlige ikke været nødvendigt at kunne dansk, fordi man ofte har kunnet skaffe en tolk, når man for eksempel skulle med sit barn til skolehjem-samtale i folkeskolen.

Staten bærer hermed en del af ansvaret for, at flere indvandrere og flygtninge ikke taler sproget. De har simpelthen ikke haft behov for at lære det.

Lad ikke jeres 'inkluderende' og egennyttige valgkampagner gå ud over integrationsindsatsen herhjemme.

Det er en hån mod samfundet og de indvandrere og flygtninge, som I forsøger at nå ud til.

PolitikenPlus
 • Aftensol over Grønland De havde været dybt inde i en fjord på den grønlandske sydvestkyst. Og besøgt en sælfangerfamilie.

  Pluspris 800 kr. Alm. pris 920 kr. Køb
 • Merry Christmas, Baby DR Big Bandet afslutter 2014 for fuld julemusik. Solisterne Sinne Eeg og Mads Mathias, som efter hånden er blevet kære gengangere med bandet, vil føre os til tops på julehumørbarometret?

  Pluspris 220 kr. Alm. pris 295 kr. Køb
 • Skænkeprop til vin Elegant dekanteringsprop lavet i glas, der passer til alle vinflasker. Proppen ilter automatisk vinen, når den serveres. Og så klæder den flasken!

  Pluspris 125 kr. Alm. pris 149 kr. Køb
 • Halstørklæde Morderne og trendy tørklæde, med et smukt leopard mønster i de flotte klassiske farver, sort, mørkegrå og lysegrå. Tørklædet er stort og fyldigt, og passer perfekt til de kolde tider.

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
 • DAX hvalp DAX er historien om en lille hund som ikke blot er 'Danish design' af navn. Den er rent faktisk fremstillet her i Danmark ? af træ fra bæredygtig skovdrift.

  Pluspris 545 kr. Alm. pris 645 kr. Køb