Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Regeringen har det fulde ansvar for skolereformen

Efter Politikens opfattelse har lærerne ikke set lyset. Det er jo mageløst.

92
Gem til liste

Chefredaktør Bo Lidegaard og hans skare af lederskribenter har for længst omformet Politiken til et menighedsblad for SR-regeringen.

Senest på fandens fødselsdag lykkedes det bladet (under signaturen pap) at gøre lærerne ansvarlige for, at den prestigefyldte skolereform måske ikke bliver et vinderprojekt.

LÆS OGSÅVærn om debatten

Baggrunden for dette synspunkt er, at kun hver tiende lærer mener, at reformen vil få en positiv effekt for eleverne, og at to ud af tre lærere forudser, at kvaliteten af deres undervisning bliver forringet.

Efter Politikens opfattelse har lærerne simpelthen ikke set lyset, men tværtimod trukket persiennerne ned.

Det er jo mageløst. Før skolereformen blev vedtaget, påpegede lærerne igen og igen, at flere undervisningstimer ikke i sig selv vil give bedre resultater; det handler i højere grad om kvaliteten af undervisningen.

Regeringen valgte at tromle skolereformen igennem uden at inddragelærernes indsigt og erfaring

Torben Lund, tidl. socialdemokratisk minister

Og netop her går skolereformen i den forkerte retning ved at nedsætte lærernes forberedelsestid. Hvordan skal der komme bedre undervisning ud af det?

Regeringen valgte at tromle skolereformen igennem uden at inddrage lærernes indsigt og erfaring. Ansvaret for reformens indhold og konsekvenser hviler derfor ensidigt på regeringen.

LÆS OGSÅ Skoledebat: Reformen møder 700.000 kritikere første skoledag

Man lyttede kun til effektivitetsøkonomer i Finansministeriet og KL og så naturligvis til Niels Egelund.

Denne mands skadelige indflydelse på folkeskolen kan ikke overvurderes. Hans erfaringsgrundlag er et års lærergerning på en skole på Fyn for mere end 40 år siden. Et år, hvor hans pædagogiske succes virkelig udfoldede sig.

Som han selv udtrykte det her i Politiken 2. februar: »Så tog jeg fat i kæben og stak ham en på skrinet. Der blev stille som på en kirkegård«. Ikke overraskende er han en stor tilhænger af en folkeskole med prøver, kontrol og straf efter kinesisk forbillede.

Og hans holdning til lærerne kom klart til udtryk, da han til støtte for kommunernes lockout sidste år udtalte: »Lærerne vil fandeme hjem klokken 14, som de er vant til«. Virkelig et højt professoralt niveau.

LÆS OGSÅSkolereformen gennemføres på trods - desværre!

Hvordan går det til, at regeringen lader sig rådgive af en mand, der tydeligvis ikke kan fordrage hverken børnene eller deres lærere?

Den næste leder om folkeskolen vil nok hylde regeringens flagskib om inklusion af flere børn med særlige behov. Egentlig en god tanke, hvis kommunerne samtidig forpligtes til at afsætte de nødvendige specialpædagogiske resurser. Men det er ikke sket.

I mange kommuner er inklusionen et spareprojekt, og flere og flere forældre tager derfor deres velfungerende børn ud af folkeskolen.

Mon ikke Politikens leder alligevel kan nå frem til, at flugten fra folkeskolen er lærernes skyld?

PolitikenPlus
 • Fingerring Fingerring i forgyldt sølv med ferskvandsperle. Ringen er enkelt i sit udtryk med perler som giver den et eksklusivt præg. Ringen er justérbar og passer derfor de fleste, på den ene eller anden finger

  Pluspris 359 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
 • Champagnekassen 6 fl. Oplev hvor godt den ægte Champagne kan smage, og hvor mange smagsnuancer den kan byde på.

  Pluspris 1.500 kr. Alm. pris 1.774 kr. Køb
 • Coco de mer Coco de mer er en nød. Verdens største. Op til en halv meter lang kan den blive ? og når den er tungest, vejer den 30 kg.

  Pluspris 1.300 kr. Alm. pris 1.500 kr. Køb
 • Bamser Alle Én Gry & Sif produkter er håndlavet i Nepal af meget dygtige medarbejdere som hovedsagligt er kvinder. Ulden kommer fra New Zealandske får. Alt forarbejdningen af den rå uld bliver udført i Nepal

  Pluspris 279 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
 • Bezzerwizzer Mini - Året der gik 2014 Årets mandelgavehit med 600 spørgsmål om store og små begivenheder fra året der gik - fra kultur til politik og fra sport til sladder.

  Pluspris 99 kr. Alm. pris 130 kr. Køb