Debatindlæg

Leila Stockmarr: Narcissistisk nationalisme er ikke forbeholdt Trump. Vi kan sagtens selv være med på en 'Danmark-først’-doktrin

Vi kan ikke isolere den internationale solidaritets forfald til en enkelt mands embedsførelse. Nationalistisk narcissisme er ikke personbåren – den er epidemisk og har også ramt os selv.

Debatindlæg
FOR ABONNENTER

Når statsminister Lars Løkke Rasmussen aflægger sit årlige visit i FN’s Generalforsamling, er der ikke grænser for, hvor vigtigt internationalt samarbejde er. Der er ikke grænser for Danmarks engagement, hvad angår vitale emner som klima og flygtninge.

Det er i hvert fald det indtryk, man får, hvis ord ytret på de bonede gulve skal tages for gode varer. Desværre er budskabet ikke forankret i den politik, regeringen rent faktisk fører. For mens statsministeren lancerer fremstød, der skal kompensere for Trumps katastrofale klimalinje, har regeringen på hjemmefronten travlt med at droppe kvoteflygtninge, kompromittere internationale konventioner og punktere den grønne omstilling.

Den retoriske kritik af Trump vidner om et Danmark, der abonnerer mere på Trumps doktrin om kortsigtet pleje af snævre egeninteresser, end vi vil stå ved.

Trump-doktrinen er et moralsk forsvar for cementeringen af en neokolonial verdensorden, hvor statsborgerskab, etnicitet og grænser af pigtrådsbeklædt beton definerer menneskers positioner og værd på bekostning af rettigheder, solidaritet og samarbejde. Doktrinen kombinerer en chauvinistisk nationalisme med neoliberalismens grænseløse kapitalisme og giver tilsyneladende dens hersker ubegrænsede beføjelser til at rette trusler om udslettelse til designerede fjende som for eksempel Nordkorea.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce