Debatindlæg

Mens vi venter på resultatet: Valgnatten er mindre blodig end sit rygte

Politiske rævekager og borgmesterkup stjæler tit opmærksomheden i dagene efter kommunalvalg, men data viser, at borgmesterposten med stor sandsynlighed bliver besat uden alvorlig dramatik i langt de fleste kommuner.

Debatindlæg
FOR ABONNENTER

I dag går danskerne til stemmeurnerne for at vælge de politikere, der skal repræsentere os i landets kommunalbestyrelser og have ansvaret for lokalsamfundets skoler, børnehaver, veje og meget andet.

Men som borgere har vi faktisk ingen magt over, hvem der får hvilke politiske poster. Borgmesterposten, udvalgsformandsposter og andre betydningsfulde poster fordeles internt i kommunalbestyrelserne gennem politiske studehandler. Det gør de, helt uafhængigt af hvad vi som vælgere i øvrigt må have forestillet os, da vi stemte.

Denne ofte uskønne proces hedder konstitueringsprocessen, og efter hvert kommunalvalg ser vi eksempler på politikere, der løber fra allerede indgåede aftaler, og partier, der går sammen på trods af store politiske forskelle. Dette leder til overskrifter i medierne som ’Valgnatten er de lange knives nat’ og ’Lokalvalg endte i slagsmål’. Dette kan få vores stemme til at virke betydningsløs, og man må spørge sig selv, om det overhovedet giver mening at stemme, når vores kryds alligevel formøbles i et kompliceret politisk spil.

Imidlertid står det slet ikke så slemt til, som man umiddelbart skulle tro, når man læser nyhederne i dagene efter kommunalvalget. Ved kommunalvalget i 2013 forløb konstitueringsprocessen uden nogen alvorlig dramatik i mere end 9 ud af 10 kommuner. Samtidig fik de partier, der fik flest mandater, som regel også størst indflydelse.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce