Med regeringens  erhvervs- og iværksætterudspil er ønsket at styrke erhvervslivet og danske iværksættere i fremtiden. Men feltet kalder på nogle tiltrængte forbedringer for selvstændige, mener Henrik Funder og Christian Nør Larsen.
Foto: Jacob Ehrbahn

Med regeringens erhvervs- og iværksætterudspil er ønsket at styrke erhvervslivet og danske iværksættere i fremtiden. Men feltet kalder på nogle tiltrængte forbedringer for selvstændige, mener Henrik Funder og Christian Nør Larsen.

Debatindlæg

Prekariatet kommer: Selvstændige bør have samme tryghed som fastansatte

Det er godt for samfundet, at unge springer ud som selvstændige. Men der er større risici forbundet med at være iværksætter eller freelancer, og det skal vi få gjort noget ved.

Debatindlæg
FOR ABONNENTER

De senere år har været fulde af dystre forudsigelser om et voksende antal løst ansatte. Prekariatet kommer, lyder advarslen. Problemet, der peges på, er højtuddannede, der i årevis lever et ufrivilligt usikkert liv på kanten af arbejdsmarkedet. Men når vi i Djøf kigger på vores medlemsskare, så er det få, der ufrivilligt er løst ansatte. Vi skal selvfølgelig som fagforbund tage hver enkelt alvorligt og hjælpe i den retning, vedkommende ønsker. Men i det store billede ser vi snarere en anden tendens.

Frem for et klassisk 8-16-job i en offentlig eller privat virksomhed, så vil en del af vores studentermedlemmer hellere have foden under eget bord. Hver tiende stiler mod en ansættelsesform som enten iværksætter, selvstændig eller freelancer, viser en ny undersøgelse blandt vores studerende. For samfundet som helhed er det godt nyt, at en større gruppe højtuddannede for eksempel vil være iværksættere. For iværksætteren skaber ikke bare job til sig selv, men også til andre.

Vores tal er i fin samklang med en analyse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, der viser, at hver femte virksomhed startes af en person med en universitetsuddannelse. Det skal ses i lyset af, at de højtuddannede kun udgør 10 procent af arbejdsstyrken.

Analysen viser også, at en virksomhed med en højtuddannet direktør vokser dobbelt så hurtigt som andre nye virksomheder i de første tre år. Så der er grund til at tilskynde studerende til også at kigge i retning af iværksætteri. Frygten for et prekariat må ikke lamme os.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce