Tegning: Anne-Marie Steen Petersen (arkiv)

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen (arkiv)

Debatindlæg

Forfatter: Forstanden giver os ikke svar på alt

Med forstanden kan der ikke udrettes mere, end den råder over, det siger sig selv, vi har programmeret den og kan ikke trække mere ud af den, end den er blevet fodret med.

Debatindlæg
FOR ABONNENTER

Mange daglige beslutninger er præget af en vis rutine. Vores liv er styret af så mange regelmæssigheder og gentagelser, at vi efter den fornødne indlæring kan klare de fleste af hverdagens gøremål uden større overvejelser, og kun undtagelsesvis medfører de daglige ritualer sjælelige kriser og sammenbrud.

Men også regelmæssighed kan blive forstyrret af noget uventet, som kræver beslutsomhed og stillingtagen. Pludseligt går det ikke efter planen, situationen tager en ny vending, fornyer sig og stiller én over for et valg. Og hvis de muligheder, man har at vælge imellem ud fra sin viden og kunnen, sin kompetence og fantasi viser sig at være utilstrækkelige, og der ikke er vejledning og råd at hente, så har man kun sin egen personlige fornemmelse at falde tilbage på.

Intuition kalder vi de vejledende indskydelser, der kommer os til undsætning, når erfaringen, det, vi vidste engang, rutinen, teknikken, de prøvede strategier, tommelfingerreglerne, den rationelle logiske analyse og fantasien ikke slår til.

Intuition er en af de fineste fornemmelser, et menneske kan have, og den spiller utvivlsomt en større rolle, end mange pædagoger og systemtænkere bryder sig om.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce