Annonce
Annonce
Skribenter For abonnenter

Politikens digitale udviklingschef: Hvad er prisen for gratis?

Nettet har givet os alle et hav af sofistikerede og vanedannende gratis muligheder. Men det har sine omkostninger.

De spanske tapas er efterhånden et globalt gastronomisk fænomen, der kan købes i Californien og Kolding. Men i Madrid bliver den sociale barspise flere steder langet over disken kvit og frit som hyggespise – hver gang du bestiller en øl.

Med andre ord: Det er ikke rigtig gratis. Det er markedsføring, kundefastholdelse og ofte også et dække for at hæve prisen på din øl.

Det er ikke fri bar, men derimod markedskræfternes frie spil, og i enhver forretning skal der ske en transaktion af en eller anden form for værdi. Facebook er ikke anderledes end tapas.

Facebookbruger sætter gang i massesøgsmål
Det stod pludselig klart for den amerikanske facebookbruger Anthony Ditirro, der 9. januar satte gang i et massesøgsmål, fordi prisen for hans brug af det ellers gratis sociale netværk tilsyneladende blev for høj for ham.

Kort fortalt handler sagen om, at Facebook læser med i de beskeder, der sendes privat mellem brugerne, og bruger indholdet til at gøre deres offentlige annoncer mere attraktive. Muligvis også ved at lade brugernes profiler optræde i annoncer for produkter, de har skrevet om, under det, der – ifølge anklager – er private forhold.

4.000 til forurettede brugere, tak
Anklageren kræver derfor godt 4.000 kroner i erstatning til sig selv og tilsvarende til andre amerikanske brugere, der er blevet brugt på samme måde.

Det er ikke første gang og helt sikkert ikke sidste, at brugere vender tomlen nedad. Det gælder for både Facebook, Google, Yahoo og de andre gratis, men annoncebetalte internetfirmaer. Gratis er nemlig ikke prisen, men en vej til at få paraderne til at falde, så det glider nemmere ned, at der skulle være andre omkostninger i spil. Men når prisen er nul kroner, er det et helt andet marked, end hvis prisen var 25 øre.

Abonnér og få fuld adgang til artiklen, samt alt på politiken.dk for 66 kr. per måned.

Allerede abonnent? Log ind

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce