Foto: Thomas Borberg
Klummer

Ligestil dog psykisk og fysisk syge

Flere og flere danskere rammes af depression eller anden psykisk lidelse i løbet af deres liv. Vi skal gøre op med normen om, at psykisk syge er andenrangsborgere i det offentlige sundhedssystem.

Klummer
FOR ABONNENTER

»Du vågner med en følelse af, at det ikke giver mening at stå op, at spise eller at leve i det hele taget. Du har det, som om din kæreste lige er skredet, eller din bedste ven er død. Men der er ingen grund til din tristhed. Den er der bare, og den overskygger alt«.

Sådan beskriver en nær ven sin depression. Desværre er han langtfra alene om oplevelsen.

Op mod hver tiende dansker bliver ramt af svær depression i løbet af deres liv. Ofte viser sygdommen sig allerede i teenageårene. 9 procent af de 15-årige lider af symptomer på depression. Blandt de 18-årige er det hver femte. Det viser en undersøgelse fra SFI. Bliver de unge ikke hjulpet i tide, vokser risikoen for, at de ender uden uddannelse og job. Unge med ubehandlede psykiske sygdomme er fremtidens førtidspensionister.

55 mia. kroner årligt løber de samlede direkte og indirekte udgifter til psykisk sygdom op i, hvis man medregner tabt arbejdsfortjeneste og førtidspension. Det viser tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce