Foto: Anne-Marie Steen Petersen
Klummer

Signatur: Brug Trumps militærbudget på marshallhjælp til Afrika

Europæiske flygtningelejre i nærområder kan være en god idé, men uden et solidt budget kan det blive et mareridt.

Klummer
FOR ABONNENTER

Mens integrationsministeren udadtil fremviser smagløse kagefotos, bliver der internt blandt Europas udlændingeministre diskuteret en vidtrækkende idé om at etablere asyllejre i Afrika.

Med en tyrkisk præsident, som opfører sig decideret vanvittigt, er det stadig mere ubehageligt at have pantsat sin politiske sjæl i Ankara. Det er her, de europæiske ledere har efterladt nøglerne til det flygtningeproblem, som er afgørende for kontinentets stabilitet.

For at få nøglerne tilbage må der andre løsninger til, og det instrument, som ligger øverst i værktøjskassen, hedder lejre i nærområdet. Forslaget er blevet diskuteret før og er afprøvet i Australien, men hidtil har de europæiske lederes skepsis vejet tungest. Med Erdogans utilregnelighed er det sandsynligt, at vægtforholdet nu vil ændre sig.

På politisk kaldes det en ’partnerskabsramme’, når der bliver indgået aftaler med transitlande om at tilbagetage flygtninge. Det har EU arbejdet hårdt på det sidste år, vel vidende at det er risikabelt at lade f.eks. en ustabil regering i Libyen forvalte flygtningepresset på Europa. Dermed er der ikke langt til at udbygge partnerskabet, så EU også forvalter modtagelsen i nærområdet.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce