Danmark har tilladt salget af overvågningsteknologi til blandt andet Saudi-Arabien.
Foto: Ammar Hassan

Danmark har tilladt salget af overvågningsteknologi til blandt andet Saudi-Arabien.

Klummer

Dansk dobbeltspil hjælper diktaturer

Med den ene hånd støtter vi demokratisering. Med den anden sælger vi overvågningsudstyr, så systemkritikere kan bures inde.

Klummer
FOR ABONNENTER

Skal Danmark hjælpe skumle diktaturer med at overvåge og undertrykke systemkritikere? Skal Danmark f.eks. hjælpe Saudi-Arabien og Marokko med at forfølge kritikere af de herskende kongefamilier, så magthaverne kan spærre aktivister inde og true andre til at holde bøtte?

Vi kender nogle af kongefamiliernes ofre. I Saudi-Arabien har internet-aktivisten Raif Badawi været fængslet siden juni 2012. Det er ham, der er kendt for at være idømt 1000 stokkeslag, hvoraf han venter på de sidste 950. Forbrydelse: Han kræver politisk frihed.

Han er ikke alene. Både Saudi-Arabien, de andre kongedømmer ved Den Persiske Golf og Marokko fylder fængselsceller med den slags.

Nu ved vi også, at Danmark har tilladt eksport af elektronisk udstyr til kongediktaturernes undertrykkelsesmaskiner. BBC og dagbladet Information har den seneste uge afsløret, at udenrigsministeriet og Erhvervsstyrelsen har godkendt salg af teknologi, der faktisk kan overvåge en hel befolkning og sætte systemkritikere under lup.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

    Stemmestederne er lukket - nu kommer resultaterne

    Søjlerne viser det foreløbige landsresultat (resultatet af 2013-valget står i gråt)

Annonce