Som tv om såkaldt aktiv dødshjælp nærmede dokumentaren sig andre steder det absurde og det uforsvarlige, skriver Jacob Mollerup.
Foto: TV 2

Som tv om såkaldt aktiv dødshjælp nærmede dokumentaren sig andre steder det absurde og det uforsvarlige, skriver Jacob Mollerup.

Kultur

Patientdrab i primetime: TV 2 præsterede en mærkelig dokumentar med ’Jørgen vil dø’

Dokumentaren om den tidligere brilledesigner Jørgen Vesterby, der ønskede hjælp til at dø, leverede i ubekymret stil omhyggelige selvmordsopskrifter til aftenkaffen. Sådan skriver Jacob Mollerup i denne uges mediekommentar.

Kultur
FOR ABONNENTER

Jørgen vil dø’ var titlen på en dokumentar, TV 2 viste klokken 20 torsdag i sidste uge. Den var endnu et eksempel på, hvor let det kan gå galt, når tv-hold kaster sig over at følge folk, der gerne vil have hjælp til at dø.

Hovedpersonen var den tidligere brilledesigner Jørgen Vesterby, der var så vedholdende i sit ønske, at dokumentaren kom i kassen og nu kunne vises efter hans død i maj i år.

’Jørgen vil dø’ havde sine tankevækkende og gribende øjeblikke, når de efterladte talte ud. Men som tv om såkaldt aktiv dødshjælp nærmede den sig andre steder det absurde og det uforsvarlige.

Vesterby talte om at rejse til Schweiz for at blive slået ihjel under henvisning til de muligheder, lovgivningen giver på de kanter. Den plan blev opgivet, men dokumentaren holdt fast i fortællingen om, hvordan tilstande som i Schweiz ville have løst Vesterbys problem. Antagelig havde Vesterby dog nok også fået nej i Schweiz. Han var ikke dødeligt syg og havde ikke alvorlige smerter.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce