Foto: LERVIK MAUD
Klummer

Camilla Plum om en tid fuld af ingefærshots og gojibær: Kvaksalverne lever af vores angst og mener, at alt kan løses ved at spise dyre og forædlede madvarer og kosttilskud

Tro ikke på madkvaksalvernes alternative fakta. Mad er ikke medicin, mad er mad. Vi bliver mætte, glade, socialt opfyldte og sunde af at spise rigtig mad.

Klummer
FOR ABONNENTER

Den officielle fødevare- og ernæringsvidenskab befinder sig på det niveau, lægevidenskaben befandt sig på i 1700-tallet. Det betyder, at der er al mulig grund til at betvivle de sandheder, vi bliver bombarderet med.

Selv udnævnte eksperter ved meget lidt, men tror til gengæld en hel masse, og forskerne har intet imod vage sandheder om, hvad og hvordan vi skal spise; sandheder, som med tiden viser sig at være i bedste fald varm luft, i værste fald decideret skadelige. Man kan bare kaste et blik på de ernæringskampagner, myndighederne har kørt de sidste 30 år.

Vi ved i de helt store træk, hvad vi mennesker har brug for: vitaminer, protein, fedt, kulhydrater. Men vi aner simpelthen ikke en disse om alt det andet. Hvordan det hele spiller sammen, om fedt bare er fedt, om forarbejdningen af råvarerne betyder noget, og hvad den betyder, og hvad det medfører, når det intensivt producerende landbrug berøver maden de stoffer, der ellers naturligt findes i den.

Det problematiske er ikke, at vi ikke ved alt dette, men at myndighederne ikke vil indrømme det og alligevel fører sig frem som orakler. Det er utroværdigt og virker som en petriskål for udklækning og formering af kvaksalvere, der under salvelsesfulde fagter bringer massevis af alternative fakta, som ikke bare er syge og forvredne, men får helt almindelige mennesker til at føle sig syge eller bange for at blive det af det, de spiser.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce