Macron gør det sværere at blive ridder af Æreslegionen. Her modtager han selv Æreslegionens højeste orden ved sin tiltrædelsesceremoni i maj.
Foto: AP Photo/Francois Mori, Pool

Macron gør det sværere at blive ridder af Æreslegionen. Her modtager han selv Æreslegionens højeste orden ved sin tiltrædelsesceremoni i maj.

Klummer

Bjørn Bredal: Ordner hænger man da ikke på idioter

Emmanuel Macron reducerer drastisk mængden af medlemmer af Æreslegionen. Frankrig skal igen være et rigtigt meritokrati, vurderer Bjørn Bredal i klummeserien om Europas Akse.

Klummer
FOR ABONNENTER

Emmanuel Macron er den yngste leder af Frankrig siden Napoleon Bonaparte. Og det er ikke det eneste, der forener den aktuelle præsident med ’verdensånden til hest’, som filosoffen Hegel kaldte kejseren. Lige nu er Macron – i Europa – vel nok verdensånden i jakkesæt.

På Napoleons tid, i årene efter revolutionen, skulle Frankrig forvandles fra kongedømme og adelsmagt til borgerligt samfund. Mens magt, ære og rigdom før revolutionen var noget, man arvede, skulle man i årene efter 1789 til at gøre sig fortjent – ’meritere sig’. Da den 30-årige Napoleon blev førstekonsul i 1799, var hans vision for det franske samfund først og fremmest, at det skulle være et meritokrati.

Han oprettede ’store skoler’, han systematiserede lovgivningen i Code Civil, og han oprettede et nyt ordenssystem, Æreslegionen, La Légion d’Honneur. Alt sammen for at opbygge et moderne meritokrati. Alt sammen findes endnu og definerer Frankrig.

Men meritokratiet er forfaldet, synes Macron. Fine franskmænd kommer for let til magt og ære – og rent symbolsk: Det er blevet alt for nemt at blive ridder af Æreslegionen. Skrivebordsgeneraler, som aldrig har været i krig, dekoreres ligesom embedsmænd, der ikke kan påkalde sig meget andet end lang og tro tjeneste.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce