Foto: Mukwazhi Tsvangirayi/AP
Klummer

Den 93-årige Mugabe, som endelig ser ud til at være færdig, er selve symbolet på kolonitidens katastrofer

Behersket optimisme i Zimbabwe: Valget næste år kan blive et vendepunkt. Det internationale samfund må støtte, at det bliver frit.

Klummer
FOR ABONNENTER

Engang i Johannesburg i Sydafrika faldt jeg over en fortættet og uafrystelig novelle, som Yvonne Vera, Zimbabwes mest berømte forfatter, havde skrevet. Den hed ’Independence Day’ – og var et sjældent indblik i det håb, den eksplosion af håb, som de sorte zimbabwere følte den dag i april 1980, da landet blev frit:

»I dag tog alle opstilling på byens hovedgade for at se prinsen, der var kommet fra England for at give dem deres land tilbage. Til midnat … Børnene, der havde fået tidligt fri fra skole, holdt bøger over deres ansigter for at få skygge … Kvinderne dansede og sang traditionelle sange under de store gummitræer … Man gav dem bittesmå flag, som de kunne vifte med, et nyt flag til en ny nation«.

Den dag blev Rhodesia til Zimbabwe. Den britiske kolonimagt havde tabt. Det brutale hvide regime var fortid. Årtiers undertrykkelse af det enorme sorte flertal omme. Den skam, den fattigdom, som den oprindelige befolkning havde oplevet under besættelsen, der begyndte i slutningen af 1800-tallet, var ved at blive erstattet af ny stolthed. På det overfyldte fodboldstadion kulminerede festlighederne:

»Den nye statsminister holdt en lang tale, folk klappede og hujede. De løftede deres knyttede næver i triumf. Den nye statsminister talte i mikrofon. Kvinderne fortsatte med at danse, mens statsministeren talte. Folk viftede med deres flag, mens de fik at vide, at alting snart ville ændre sig. Arbejdspladser, flere penge. Jord og uddannelse. Velstand og mad … Da det blev midnat, gik det nye flag op. Det magiske øjeblik af forandring«.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce