Foto: Ariel Schalit/AP
Klummer

Hvad Danmark kan lære af Israel

Der er masser at kritisere den jødiske stat for. Men der er faktisk også meget i Israel, som Danmark kunne tage ved lære af.

Klummer
FOR ABONNENTER

Endnu en uge, hvor Israel har været i fokus. En trist uge for os, der mener, at bosættelserne er både ulovlige og skammelige, og at det er forkert, at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad uden samtidig at kræve, at palæstinenserne får den østlige del.

Trist for palæstinenserne, men også trist for os, der holder af Israel, fordi besættelserne dermed igen igen får lov at skygge for alt det andet, som landet kan og er. Modsat hvad man kunne tro, hvis man kun hører om Israel i forbindelse med kampen med palæstinenserne, rummer Israel nemlig mange andre og meget mere positive aspekter og facetter. Faktisk kender jeg få samfund – og ingen, der samtidig er så små – der er så mangesidede og fyldt med overraskelser som Israel. Selv efter at have boet der i en årrække og kommet der løbende i hele mit voksne liv er der hele tiden noget nyt og interessant at opleve og lære om Israel. Og på mange områder kunne Danmark lære en del af det lille mellemøstlige land.

Allerførste og måske vigtigste lektie er, at visioner og politisk vilje faktisk betyder noget. »Hvis du vil det, er det ingen drøm«, sagde zionismens moderne fader, Theodor Herzl, et vidunderligt citat, der opsummerer pointen.

At det overhovedet lykkedes at få skabt en moderne jødisk stat i det historiske Palæstina, er en enorm bedrift – uanset om man synes, det er godt eller skidt. Få mennesker ville i begyndelsen af 1900-tallet have troet, at jøderne kunne få deres eget land. Men mindre end et halvt århundrede efter var det en realitet, og landet er siden blevet en regional stormagt.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce