Annonce
Annonce
Skribenter For abonnenter

Hjernen er blevet en permanent sproglig omkørsel

Neurobiologien har alle svarene og spørgsmålene i øjeblikket. Eller hvad?

9

Christian Jungersens roman om hjernen, ’Du forsvinder’, er state of the art, når det gælder et aktuelt bud på den mest menneskelige af alle fordringer: Kend dig selv!

Romanen iscenesætter effektivt og medrivende det svar, som lige nu er mest moderne, når spørgsmålet lyder: »Hvem er jeg?«.

Svaret er enkelt: »Du er din hjerne«.

Jungersen gæstede Politiken torsdag eftermiddag.

Dagen før var der en konference på Copenhagen Business School, hvor folk fra alle egne af de humanistiske universitetsfag spurgte sig selv og hinanden, hvad der dog skal ske med disse fag i en tid, hvor biologien ikke kun står parat med det nævnte svar, men også har erobret retten til at omformulere de gamle grækeres berømte påbud, så det nu lyder:

Kend din hjerne!

Neurobiologien har med andre ord ikke bare svarene, den har også spørgsmålene, og de er ikke humanvidenskabelige, de er naturvidenskabelige.

Eller som fysikeren Peter Mansfield, ham der opfandt MRI-skanneren, siger som et andet græsk orakel til hovedpersonen Mia i Jungersens roman:

»Alt hvad du gør, er ikke andet end processer naturen satte i gang for milliarder af år siden, alt hvad du beslutter, kunne forudsiges dengang«.

LÆS OGSÅHjerne-Madsens nyskabende bog forener forskning med spænding

Når vi ser direkte ind i hjernen, sådan som MRI-skanneren gør det muligt, kan vi jo simpelt hen se, at Mansfield har ret. Romanens Mia møder ham i et drømmesyn og spørger: »Er du Gud?«. Og så følger replikskiftet:

»Du ved vel at Gud er en illusion i din hjernes præfrontale cortex«.

»Men hvem er du så?«.

Abonnér og få fuld adgang til artiklen, samt alt på politiken.dk for 66 kr. per måned.

Allerede abonnent? Log ind

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce