Tegning: Philip Ytournel.

Tegning: Philip Ytournel.

Bjørn Bredal

Fuck, det er svært at bande

Derfor: Band kun på dansk, dansker!

Bjørn Bredal
FOR ABONNENTER

Det er svært at bande.

Satans svært. Og her har jeg nok allerede begået to fejl. For det første bander man ikke her i spalten. For det andet hedder det nok snarere »fandens svært« lige dér og lige i den position. Det er virkelig svært at bande. Fandens svært ... arh, man kan nu nok sige begge dele. Satans også. Stop, stands.

Man skal være utroligt forsigtig med at bande. Eder og forbandelser er sprogets allermest fintfølende fimrehår, der skal ingenting til, før man bruger et bandeord lige en anelse forkert og dermed i bedste fald fremstår kunstig, kejtet og uægte – i værste fald nedkalder vældige ulykker over sit syndige hoved.

Derfor vil jeg straks formulere en lov (som mine gamle studerende kun kender alt for godt): Band aldrig på andre sprog end dit eget! Du taler nemlig aldrig et fremmedsprog godt nok til, at du rigtig kan finde ud af at bande på det.

Forskellen på fremmedsprog og modersmål er, at man på godt og ondt mærker modersmålet helt ind i sit kød, mens tillærte sprog altid har en lille rest af noget, ja, tillært over sig. Og det bliver kun værre, hvis man taler fremmedsproget så flydende, at de indfødte tror, man har det som modersmål.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce