Foto: Zoltan Gergely Kelemen/AP
Michael Jarlner

Politisk opskrift: Sådan klarer vi flygtningekrisen

Det er let nok at mindske flygtningeproblemet: Benægt fakta. Begræns humanismen. Opfør hegn.

Michael Jarlner
FOR ABONNENTER

Nedtællingen er begyndt: Efterhånden som foråret sætter ind, vil antallet af mennesker, der søger mod Europa, igen vokse og true det europæiske Schengen-samarbejde. Nationalismen blomstrer allerede i EU, og samarbejdet er nu så kriseramt, at EU-lande er begyndt at hjemkalde ambassadører fra hinanden og konspirere bag naboernes rygge. Så sent som i forgårs var det Østrig, der sammen med en stribe Balkan-lande konspirerede uden om EU-partnerne Grækenland og Tyskland.

Man aner konturerne af et Europa, der har fire løsninger på flygtningekrisen:

Den første handler om at dehumanisere flygtningekrisen, hvilket mange europæiske politikere for længst har gjort: ’Flygtningekrise’ betyder ikke længere, at flygtninge er i krise, og i panik flygter fra død og ødelæggelse, men at vi selv mærker et pres på vores velfærdsmodeller.

Ungarns ministerpræsident, Viktor Orban, er en af bannerførerne i denne dehumanisering. For som han siger til det tyske magasin Bild i forbindelse med den aktuelle strid om fordelingen af flygtninge inden for EU: »Vi vil ikke dele Europa, men beskytte vores egne borgere. Det betyder, at vi ikke ønsker migranter. Hvorfor skulle vi importere problemerne til vestlige nationer?«.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce