Foto: Zoltan Gergely Kelemen/AP
Michael Jarlner

Politisk opskrift: Sådan klarer vi flygtningekrisen

Det er let nok at mindske flygtningeproblemet: Benægt fakta. Begræns humanismen. Opfør hegn.

Michael Jarlner
FOR ABONNENTER

Nedtællingen er begyndt: Efterhånden som foråret sætter ind, vil antallet af mennesker, der søger mod Europa, igen vokse og true det europæiske Schengen-samarbejde. Nationalismen blomstrer allerede i EU, og samarbejdet er nu så kriseramt, at EU-lande er begyndt at hjemkalde ambassadører fra hinanden og konspirere bag naboernes rygge. Så sent som i forgårs var det Østrig, der sammen med en stribe Balkan-lande konspirerede uden om EU-partnerne Grækenland og Tyskland.

Man aner konturerne af et Europa, der har fire løsninger på flygtningekrisen:

Den første handler om at dehumanisere flygtningekrisen, hvilket mange europæiske politikere for længst har gjort: ’Flygtningekrise’ betyder ikke længere, at flygtninge er i krise, og i panik flygter fra død og ødelæggelse, men at vi selv mærker et pres på vores velfærdsmodeller.

Ungarns ministerpræsident, Viktor Orban, er en af bannerførerne i denne dehumanisering. For som han siger til det tyske magasin Bild i forbindelse med den aktuelle strid om fordelingen af flygtninge inden for EU: »Vi vil ikke dele Europa, men beskytte vores egne borgere. Det betyder, at vi ikke ønsker migranter. Hvorfor skulle vi importere problemerne til vestlige nationer?«.

Hov...

Vi har gjort det nemt for dig at blive abonnent. Få en måned med fuld adgang til Politiken for kun 1 kr.

PRØV NU

For abonnenter

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

Forsiden

Annonce