Annonce
Annonce

Bo Lidegaard

Politikens chefredaktør

Mest kommenterede seneste måned:
Flygtninge ender i et sort hul 71 kommentarer
Skribenter For abonnenter

Socialdemokraten Bjarne vil vise, at den offentlige sektor kan genopfinde sig selv

Det er sidste udkald, hvis den offentlige service ikke skal privatiseres.

1

Historikeren Søren Mørch kan som få beskrive socialdemokraterne som et parti, der har glemt sin mission og mistet sin retningssans. Dermed får han sat ord på diskussionen om, hvad der er det gamle arbejderpartis rolle i en tid, hvor der er få arbejdere og endnu færre, der anser sig selv for at være det.

Partiets kritikere – og de er mange – føler, at det gamle parti mistede sjælen, da højt uddannede økonomer i 1960’erne overtog ledelsen og satte en teknokratisk vision om fortsat vækst i stedet for en ideologisk kamp om mere retfærdig social fordeling.

Siden sejrede partiet sig selv ihjel, da den fortsatte fremgang helt udraderede den klasse af selvbevidste og velorganiserede arbejdere, der tidligere udgjorde partiets stødtropper. Arbejderne er blevet til borgere og er begyndt at stemme borgerligt.

De gamle arbejderkvarterer blev saneret bort i samme takt, som den svære industri lukkede, og de nye arbejdspladser appellerer lige så lidt til traditionel socialdemokratisk solidaritet som parcelhuskvartererne til vedligeholdelse og fornyelse af den arbejderkultur, som var med til at holde arbejderbevægelsen levende og slagkraftig.

For gamle frontkæmpere som Søren Mørch er resultatet begrædeligt. Et handlingslammet og retningsforvirret parti uden kontakt med egne værdier og vælgere, befolket af teknokrater, der tror, politik handler om at få tallene til at balancere i 2020, og som ikke forstår, at politiks inderste væsen er kampen om, hvem der står forrest i køen og nyder, og hvem der står bagerst og løfter.

LÆS OGSÅ Thornings venner bliver til fjender med ny reform

Abonnér og få fuld adgang til artiklen, samt alt på politiken.dk for 66 kr. per måned.

Allerede abonnent? Log ind

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce