Cop21. De delegerede ved klimatopmødet i Paris har til fredag at lande en aftale om klimaets fremtid.
Foto: Francois Mori/AP

Cop21. De delegerede ved klimatopmødet i Paris har til fredag at lande en aftale om klimaets fremtid.

Bo Lidegaard

Tilbage til klimaforhandlingerne

Vi har været her før med de mange gode viljer. Så hvad er forskellen denne uge i Paris?

Bo Lidegaard
FOR ABONNENTER

Den gamle lufthavn ved Le Bourget lidt uden for Paris er stedet, hvor det store klimatopmøde afvikles. Hele verden er her, siger de. Det kunne godt se sådan ud. Den er broget - alle er på vej i forskellige retninger. Alligevel er der en særlig stemning, en optimisme og et håb om, at det lykkes denne gang.

Det nye er, at verdens store er fast besluttede på at nå i land med en aftale på fredag. USA og Kina, bag dem EU – og Indien siges også at være på plads sammen med de store latinamerikanere. Men hvilken aftale. Om hvad og på hvilke vilkår? Hvordan tilgodeses de mange andre lande, interesser og særlige problemer? Hver land har sin egen situation, og alle skal være med.

Vi har været her før med de mange gode viljer, men FN-forhandlingerne er aldrig rigtig lykkedes. Alle forstår, at problemet kun kan løses med fælles indsats, og at alle bliver ofre, hvis vi ikke handler i fællesskab. Men hvem skal gøre hvad? Det er det, forhandlingerne handler om.

Hvordan tager man højde for, at nogle lande er så fattige, at de nødvendigvis må udvikle sig med stigende udledninger til følge, mens andre må reducere deres udledninger? Hvem har ’ret’ til at udlede hvor meget drivhusgas til atmosfæren, nu og i fremtiden? I sidste ende handler det om, hvor meget vi hver især kan og må fylde. En moderne kamp om lebensraum.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce