Biodiesel. Den europæiske bioindustri er så stor, at det ifølge eksperter netop er lobbyister herfra, der holder EU fra at droppe kravet om at hælde den forurenende diesel i tanken.
Foto: ALDEN PELLETT/AP

Biodiesel. Den europæiske bioindustri er så stor, at det ifølge eksperter netop er lobbyister herfra, der holder EU fra at droppe kravet om at hælde den forurenende diesel i tanken.

Poul Aarøe Pedersen

Hvorfor støtter S-R-SF et øget CO2-udslip?

Biodiesel skulle være så grønt, men er faktisk kulsort. Så hvorfor give støtte til ’biodræberen’?

Poul Aarøe Pedersen
FOR ABONNENTER

Det er et klassisk eksempel på, at det gode nogle gange bliver det bedstes værste fjende.

For 10 år siden blev biodiesel udråbt som det nye grønne løsen i en sort trafikpolitik. Inden længe ville vi alle køre rundt og lugte af spiseolie og være stort set CO2-neutrale. Men sådan kom det mildest talt ikke til at gå.

I dag er der ganske vist et krav om, at 7 procent af en tankfuld dieselolie skal bestå af biodiesel.

Men i stedet for at udlede 7 procent mindre CO2 er den samlede CO2-udledning ikke bare større, men markant større, end hvis hele tanken består af gammeldags dieselolie: Faktisk udleder en liter biodiesel samlet set 30 procent mere CO2 end en liter gammeldags diesel, fremstillet på basis af den sorte olie fra Nordsøen.

Og ikke nok med at den ’grønne’ biodiesel forurener væsentligt mere, den er også med til at gøre dieselen væsentligt dyrere, både for samfund og privatøkonomi. Op imod en halv milliard kroner betaler vi årligt i merudgift for at kunne skrue op for CO2-udledningen, viser de groteske beregninger, som Greenpeace har foretaget.

Færre fødevarer skal i benzintanken

Jo, det er ganske vist: vi er tykt til grin for vores egne penge.

Ret beset er det dog mere alvorligt end sjovt. Som professor Claus Felby, en af Danmarks førende forskere inden for biobrændstoffer, sagde til Morgenavisen Jyllands-Posten forleden:

»Mens vi tøver i EU, bliver skovene i Sydøstasien fældet for at gøre plads for plantager, der skal levere olien til vores biodiesel. Det vil tage århundreder at genoprette de økosystemer, som nu ødelægges for at producere en vare, der forurener mere end energi fra Nordsøen«.

Hov...

Vi har gjort det nemt for dig at blive abonnent. Få en måned med fuld adgang til Politiken for kun 1 kr.

PRØV NU

For abonnenter

Annonce

Mest læste

 • Annonce

Annonce

Forsiden

  Kongressen i Washington dagen før Donald Trumps indsættelse som præsident
  Jakob Nielsen og­ Kristian Madsen­ skriver fra Washington, D.C.­


  Der er en anspændt stemning i Washington mindre end et døgn før indsættelsen.

  Trumps tilhængere indtog torsdag byen og flokkedes om Kongressen, hvor de fleste skulle hente deres billetter til indsættelsen. Flere købte merchandise og tog selfies foran den bygning, hvor den næste præsident sættes ind.

  Om aftenen deltog mange tusinde i den traditionelle koncert ved Lincoln Memorial efterfulgt af fyrværkeri. Imens brændte Trump-modstandere et andet sted en Make America Great Again-kasket af.

  USA er dybt splittet over landets nye præsident.

  Der ventes demonstrationer under fredagens indsættelse, som også ser ud til at blive ramt af regn. Ceremonien begynder klokken 17.30 dansk tid og bliver streamet live her på Politiken.dk

Annonce