Annonce
Annonce

Thomas Lauritzen

Bag magtens kulisser i Bruxelles

Skribenter For abonnenter

Nobels fredspris går til et EU i krig med sig selv

Flere europæiske ledere er så trætte af unionen, at de ikke møder op til dagens Nobel-ceremoni.

14

Tjekkiets præsident troede, det var en vittighed, da Nobelkomitéen for to måneder siden udløste både jubel og hån ved at annoncere, at verdens fineste fredspris i år går til EU.

Men det var det ikke.

Klokken 13.00 i dag går et trekløver bestående af EU-præsident Herman Van Rompuy, kommissionsformand José Manuel Barroso og Europaparlamentsformand Martin Schulz op på podiet i Oslos rådhus for at modtage Nobels fredspris på vegne af Den Europæiske Union.

I salen sidder statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), som sammen med Tysklands forbundskansler, Frankrigs præsident og langt de fleste andre medlemslandes ledere møder op for at markere betydningen af denne anerkendelse af mere end et halvt århundredes europæisk samarbejde.

Det vil imidlertid være værd at bemærke de europæiske ledere, som ikke vil være til stede: ikke mindst den nævnte tjekkiske præsident, Vaclav Klaus, og Storbritanniens premierminister, David Cameron. Ingen af de to har lagt skjul på, at de bliver væk fra Oslo af politiske og principielle grunde.

For når Nobelkomitéen mener, at »unionen og dens forløbere gennem over seks årtier har bidraget til at fremme fred, forsoning, demokrati og menneskerettigheder i Europa«, så er folk som Klaus og Cameron ikke nødvendigvis enige.

Eller i hvert fald har de vurderet, at det ikke sælger nogen billetter i den hjemlige opinion at deltage i en hyldestfest for et EU, der under den nuværende eurokrise er blevet endnu mere upopulært i deres befolkninger.

Heller ikke Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt, er med i Oslo, men det skyldes udelukkende, at han har andre nobelforpligtelser i Stockholm i dag. Hvorfor lederne fra Estland, Slovakiet og Slovenien heller ikke møder op, så i alt 6 af de 27 EU-landes ledere er fraværende, er der ingen offentlig forklaring på.

Abonnér og få fuld adgang til artiklen, samt alt på politiken.dk for 66 kr. per måned.

Allerede abonnent? Log ind

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce