Venner. Præsident Bush og statsminister Anders Fogh Rasmussen 1. marts 2008 på Bush's ranch i Crawford, Texas. Foto: AP

Venner. Præsident Bush og statsminister Anders Fogh Rasmussen 1. marts 2008 på Bush's ranch i Crawford, Texas. Foto: AP

Kroniken

Aktivistisk udenrigspolitik: Storhed og fald

I to årtier har danske politikere søgt at opnå større international magt og indflydelse.

Kroniken
FOR ABONNENTER

I april i år skete der noget meget centralt i dansk forsvars- og sikkerhedspolitik:

Det begyndte med, at Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Ib Poulsen, forlangte, at Danmark skulle skære ned på sit internationale militære engagement, som årligt koster den danske statskasse 1,5 milliarder kroner. Som Ib Poulsen forklarede:

»Vi skal være her, der og alle vegne, men vi må erkende, at det økonomisk ikke kan blive ved. Vi risikerer, at vores engagement ude i verden ødelægger forsvarets hjemlige struktur. Nu er der lagt op til, at vi skal nedlægge kaserner og fyre eller tvangsflytte folk. Tiden er kommet til, at vi helt trækker os ud af Libanon, Kosovo og Irak«.

Kort tid efter fremlagde regeringen et udspil til en ny Afghanistan-strategi, som bl.a. indebar, at Danmark fremover skulle satse mere på uddannelse af afghanske soldater samt lade danske soldater spille en mere tilbagetrukken og støttende funktion. Danmark har allerede tidligere i år sagt nej til et amerikansk ønske om, at vi overtog Nederlandenes rolle som ’ledernation’ for Nato-styrkerne i Uruzgan-provinsen i det centrale Afghanistan – i stedet tyder alt på, at vi fra næste år vil begynde at drosle ned på antallet af tropper i Afghanistan.

Ressourcer til forsvaret
Det er på den baggrund næppe urimeligt at sige, at Danmark – rent forsvarspolitisk – endelig har ramt et loft over, hvad vi kan bære som nation.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce