Styring. Tænk: Hvor mange pædagogstillinger kan man få, hvis alle kommunale tilfredshedsundersøgelser konverteres til pædagoger på gulvet?  Tegning: Per Marquard Otzen

Styring. Tænk: Hvor mange pædagogstillinger kan man få, hvis alle kommunale tilfredshedsundersøgelser konverteres til pædagoger på gulvet? Tegning: Per Marquard Otzen

Kroniken

Dødsstødet til new public management

Den offentlige sektor lider under styringsregimet new public management, der fører til en alarmerende tavshedskultur. Her er alternativet.

Kroniken
FOR ABONNENTER

De fleste kan blive enige om, at den offentlige sektors foretrukne styringssystem de sidste 10-15 år, new public management, synger på sidste vers.

New public management kom til verden for at skabe større gennemsigtighed og effektivitet i de offentlige budgetter. Det er også sket, men de sidste år er styringen gået over gevind, og intet tyder på, at det vil stoppe, hvis der ikke kommer et alternativ.

En af new public managements fatale konsekvenser har været, at mulighederne for borgerinddragelse er blevet udskiftet med tilfredshedsundersøgelser, evalueringer, standarder og procedurer. Det har ledt til en tavshedskultur blandt offentligt ansatte og ingen mulighed for borgere og andre interesseorganisationer for at gå i dialog med kommunerne, regionerne og staten.

Der er en simpel og helt overset diskussion af konsekvenserne af disse styringsredskaber. For hvorfor leder de mange styringsredskaber til en tavshedskultur?

Årsagen er, at styringsredskaberne hviler på en simpel, men uhyggeligt effektiv model for kritik.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få ubegrænset adgang til Politiken resten af 2017 for kun 299 kr

Eller prøv én måned for 1 kr.

Kom i gang med nu

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce