Kroniken

Mennesker nedbrydes i danske fængsler

Det er umuligt at gøre en forskel for de indsatte i de danske fængsler.

Kroniken
FOR ABONNENTER

Som ansat i et af landets fængsler kan jeg godt være i tvivl om, hvad det er, politikerne vil med kriminalforsorgen.

Når politikerne bliver interviewet på tv, er de alle enige om, at fængslerne ikke alene skal straffe, men også hjælpe de indsatte tilbage til en kriminalitetsfri tilværelse.

Men når kameraerne er slukkede, og der skal findes løsninger, som virkelig styrker resocialiseringen, virker det, som om det gamle ordsprog ’ude af øje, ude af sind’ hurtigt overtager beslutningsprocessen.I løbet af de seneste ti år er udviklingen mere og mere gået i retning af, at fængslerne bare er et sted, hvor vi opbevarer de kriminelle.

Straframmerne er blevet skærpet. Politiet har fået flere ressourcer. Det samme har domstolene.

Resultatet er, at fængslerne er blevet stopfyldte. Der sidder halvtreds procent flere fanger i dag i forhold til for ti år siden. Samtidig tager vi imod langt flere, der kræver særlig opmærksomhed. Flere rockere. Flere bandemedlemmer. Flere misbrugere. Flere psykisk syge og så videre.

Men man har ikke fulgt politikken til dørs i forhold til fængslerne. Der er ikke kommet flere fængselsbetjente, og man har forsømt at udvide tilbuddene til de indsatte.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce