Tegning: Roald Als

Tegning: Roald Als

Kroniken

Derfor er det hot blandt unge at være nyliberal

Hvis ikke den nye liberalisme skal vinde udbredelse hos de unge generationer, må socialdemokratismen finde tilbage til sit historiske udgangspunkt.

Kroniken
FOR ABONNENTER

I den danske politiske virkelighed har der siden årtusindeskiftet krystalliseret sig en ny form for politisk bevidsthed, der sætter individets absolutte frihed i centrum. I Folketinget er denne bevidsthed repræsenteret ved det lille, men stadig mere succesrige parti Liberal Alliance.

Samtidig danner den omdrejningspunktet for det, der er blevet omtalt som et liberalt ungdomsoprør.

Sidstnævnte henviser til, at en udpræget liberal tidsånd tilsyneladende er ved at bide sig fast i sindet hos vores yngste medborgere – ifølge professor Søren Risbjerg Thomsen pønser op mod en tiendedel af de unge på at stemme på LA.

Liberalismen er selvsagt ikke noget nyt fænomen i den politiske danmarkshistorie. Men den grundtvigianske bondeliberalisme, der frem for alt har præget partiet Venstre, har generelt været mere pragmatisk, mere snusfornuftig og mindre programmatisk end den nutidige politiske strømning, jeg vil kalde for den nye liberalisme. Hvorfor er det pludselig blevet så hot at være nyliberal?

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce