Tab. En 16-årig mand dør i et trafikuheld i Norge, men der er ingen trøst at hente hos Gud.
Foto: Joachim Adrian(Arkiv)

Tab. En 16-årig mand dør i et trafikuheld i Norge, men der er ingen trøst at hente hos Gud.

Kroniken

Kroniken

Den guddummelige tragedie

Efter tragisk dødsfald står det klart, at tro og civilisation er uforenelige.

Kroniken
FOR ABONNENTER

Jørgen er død.

Han blev 16 år. Han var søn af min norske kones barndomsveninde. På en isglat vej lidt uden for Lillehammer mistede han herredømmet over sin knallert og skred ind under en modkørende bil. Den høje, veltrimmede yngling var dræbt på stedet. Hans 13-årige søster, som sad bagpå, slap fra kollisionen med overfladiske skrammer. Det lille lokalsamfund et sted i Gudbrandsdalen sørger, og forældrene er kastet ud på et oprørt hav af smerte og selvbebrejdelse. Omgivelserne gør sig også formørkede tanker.

Jørgens voldsomme afsked med de levendes rækker har forstærket min i forvejen intense modvilje mod religion som forklaringsramme for denne verdens mirakler og ulykker.

Hvordan kan en gud, der kaldes god og mild, tillade en sådan eklatant uretfærdighed? Det er meningsløst, at et ungt menneske, der for blot et år siden havde bekræftet dåbsritualet ved konfirmation, skulle omkomme midt i sin ungdoms flor. Men det er ikke himmelråbende. Der er nemlig ikke noget svar fra de højere luftlag. Præster, så begavede og tænksomme de end kan være, kan ikke med Bibelen i hånden forklare, hvorfor Jørgens liv skulle slutte nu og ikke om 60 år.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce