Slutdepot. På forsøgsstationen Risø opbevares de 5.000-10.000 m3 radioaktivt affald, som nu skal flyttes.
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)

Slutdepot. På forsøgsstationen Risø opbevares de 5.000-10.000 m3 radioaktivt affald, som nu skal flyttes.

Kroniken

Radioaktivt affald er også et etisk problem

I det giftige spil om deponeringen af radioaktivt affald er der så mange ubekendte, at det mest ansvarlige er at undlade at haste det tvivlsomme slutdepotkoncept igennem og placere affaldet i et mellemlager.

Kroniken
FOR ABONNENTER

Hvad skal vi stille op med det radioaktive affald, vi har her i landet? Det har været emne for en bredt sammensat studiekreds, som begyndte at mødes sidste efterår. Anledningen var, at seks steder er blevet udpeget som velegnede til slutdeponering af det radioaktive affald fra Risø på grundlag af tekniske og geologiske undersøgelser.

Denne beslutning har vakt kraftig protest i de egne, som risikerer at blive atomar losseplads, og lokale borgergrupper har siden gjort en stor indsats for at påvise det uansvarlige i denne løsning og for at finde et alternativ. De er blevet støttet af udenlandske, især svenske sagkyndige og senest også af miljøorganisationer, der har peget på den manglende bæredygtighed i de danske planer.

Studiekredsen bestod ikke kun af fagfolk med naturvidenskabelig baggrund. Også en politiker, to teologer, en idehistoriker og en fagfilosof deltog i arbejdet. Ligeledes en redaktør af en hjemmeside om radioaktivt affald og folk, der er aktive i en af de borgergrupper, der er skudt op i de kommuner, som muligvis kommer til at huse atomaffaldet.

Vores møder fandt sted i bispegården i Viborg, da stiftet ligesom de fleste af landets øvrige stifter er høringsberettiget i forbindelse med den strategiske miljøvurdering af slutdepotet og derfor forholder sig til projektet.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce