Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Kroniken

Ny global våbenhandelstraktat er en julegave til hele verden

For første gang i historien er der nu et sæt globale regler for våbenhandel.

Kroniken
FOR ABONNENTER

I går trådte FN-traktaten om våbenhandel – Arms Trade Treaty – i kraft.

Med den globale våbenhandelstraktat får verden for første gang nogensinde et samlet regelsæt for reguleringen af den internationale handel med konventionelle våben. Traktatens formål er at forhindre og standse den ulovlige og uansvarlige våbenhandel.

Våbenhandelstraktaten har været længe undervejs. I 2006 begyndte en ekspertgruppe at forberede forhandlingerne af traktaten. Efter langvarige forhandlinger blev traktaten vedtaget af FN’s Generalforsamling 2. april 2013. Det skete med et overvældende flertal, hvor 154 af FN’s 193 medlemslande stemte for. Kun 3 lande – Iran, Nordkorea og Syrien – stemte imod. 25. september i år nåede man op på 50 ratificerende lande – det antal, der er nødvendigt for, at traktaten nu kan træde i kraft.

Danmark er blandt de 60 lande, der indtil nu har ratificeret traktaten - det vil sige juridisk forpligtet sig til at overholde traktatens bestemmelser. Yderligere 170 lande har underskrevet traktaten og dermed givet deres formelle politiske opbakning til den, men endnu ikke ratificeret.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret direkte til din telefon, tablet og computer hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce