Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Kroniken

Knausgård udvider grænserne for, hvad en roman er

Men værket 'Min kamp' er litteratur og ikke liv.

Kroniken
FOR ABONNENTER

Det var det helt store retoriske skyts, der var fundet frem, da Karl Ove Knausgård forleden gik til angreb på Sverige og det svenske debatklima i en kommentar i Dagens Nyheter.

I indlægget kalder Knausgård konsekvent svenskerne kykloper med henvisning til de enøjede, uciviliserede kæmper i græsk mytologi, og han skriver, at selv om der er materiel velstand i det svenske, er mange af de svenske kykloper »vrede og opfyldt af had«.

Dette had skyldes, at svenskerne ikke vil acceptere verden, som den er. Derfor afskyr de alt, der er ambivalent og ikke passer ind i deres sort/hvide verdensbillede, hvorfor de forsøger at undertrykke det eller ændre det.

Efter denne svada vender Knausgård sig mod litteraturen, som han siger nødvendigvis er ambivalent, hvad der er grunden til, at svenskerne ikke kan lide den. Og dermed når han frem til sit hovedærinde: at han som forfatter er blevet misforstået af svenskerne, som både har kaldt ham kvindehader og pædofil og sammenlignet ham med Anders Behring Breivik. Og Knausgårds eneste forbrydelse ifølge ham selv er: at han har skrevet en roman.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce