Kroniken

Lad os smage vores egen medicin

Lad os lave patentsystemet om og producere vores egen medicin.

Kroniken
FOR ABONNENTER

Nogle af de nye lægemidler er sindssygt gode og repræsenterer veritable gennembrud. Men hvorfor skal de være så dyre? Er det simpel grådighed hos udbyderen, eller fordi omkostningerne ved deres udvikling og fremstilling har været store? Lægemiddelindustrien vil gerne have det til at være det sidste.

Udgifter til udvikling og produktion fastlægger naturligvis et minimum for, hvad et firma er nødt til at tage afsæt i, når det prissætter sine herligheder. Ellers kan det ikke overleve og udvikle sig. Men når det gælder flere af de nye lægemidler, ser det desværre ud til, at man har forsøgt at sætte barren så højt som muligt, især hvis man har et dejligt, vandtæt patent, som man kan hænge sin guldbroderede tuxedo op på.

Når de betalende vidtgående i ved udstrækning er forsikringsselskaber og det offentlige, er der næsten ingen grænser for, hvor højt barren kan ligge. Og ja, en guldbroderet tuxedo er flot, men slet ikke noget, man ville have råd til, hvis ens salgspriser alene var bestemt af udviklings- og fremstillingsomkostninger. Så ville man kun kunne klare at købe almindelige silkehabitter.

I debatten omkring de meget høje lægemiddelpriser har der blandt andet indgået et eksempel med behandling af en bestemt genetisk variant af cystisk fibrose til over 2 millioner kroner om året per patient, hvis man vælger et helt særligt nyt produkt. Men denne behandling er langtfra den dyreste, der findes.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce