Tegning: Mette Dreyer

Tegning: Mette Dreyer

Kroniken

Demokratiet skal ikke kriminalisere sine fjender

Ved at kriminalisere ytringer, der »undergraver love og værdier«, er regeringen i færd med at udviske en af de afgørende forskelle mellem det liberale demokrati og totalitarisme.

Kroniken
FOR ABONNENTER

30. marts bekendtgjorde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen vil »kriminalisere ytringer, der undergraver dansk lovgivning«. Regeringen vil dermed »komme efter de mennesker, som under dække af religion og teologi i virkeligheden undergraver vores samfund«.

Et notat fra Justitsministeriet fastslår, at man vil ramme »religiøse forkyndere som søger at undergrave danske love og værdier og understøtte parallelle retsopfattelser«. I notatet kan man også læse, at grundloven og menneskerettighedskonventionen giver »ganske vide rammer« for »at kriminalisere ytringer som ikke i dag er strafbare«.

Den konklusion glædede justitsminister Søren Pind, som i en kommentar til Jyllands-Posten sagde: »Jeg er glad for, at vi er nået derhen i debatten om ytringsfrihed, at der står et ’dog’ i grundloven. Vi kan i betydeligt omfang regulere på dette område, og det vil regeringen gøre«.

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti støtter regeringens planer, og dermed er der bredt flertal for at begrænse ytringsfriheden i Danmark. Regeringens planer indebærer et paradigmeskift i forhold til straffelovens eksisterende begrænsninger af borgernes ret til at ytre sig.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce