Tegning. Mette Dreyer

Tegning. Mette Dreyer

Kroniken

Facebook gør os alle sammen dummere

Facebook er et pløre af kommentarer og forargelse og meninger, som har det til fælles, at ingen rigtig ved, hvad 'ugens skandale' egentlig handler om.

Kroniken
FOR ABONNENTER

Der er noget ved Facebook, der gør os alle sammen dummere, end vi er. Eller som en facebookven for nylig sagde: Der er noget strukturelt infantilt ved Facebook. Så snart folk begynder at diskutere og bruge Facebook som et supplement eller en regulær erstatning af den offentlige debat, går det galt. Men hvor er det bare ærgerligt at se så mange mennesker, man egentlig havde dyb respekt for forvandlet til frådende idioter!

Der er mange gode grunde til, at debatten bliver så infantil. For eksempel:

1) Folk glemmer, hvor stor forskel der er på skrift og tale. Når vi taler sammen og er fysisk til stede, bliver samtalen reguleret af meget andet end det, der bliver sagt. Vi vælger vores samtalepartnere med langt større omhu. Vi er mere respektfulde. Facebook er en underlig mellemkategori, hvor man på skrift gør det, man ellers kun ville gøre i tale.

2) Folk glemmer at tælle til 10. På Facebook kan man offentliggøre sine ytringer uden forsinkelse. Der er ingen censurerende instans, ingen ordstyrer eller debatredaktør, der beder én uddybe en pointe. Derfor kommer man tit til at skrive noget, man måske ikke helt mener. Noget man fortryder, men som det kan være svært at trække tilbage.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce