Tegning: Per Marquard Otzen

Tegning: Per Marquard Otzen

Kroniken

Diagnoser er et marked for spekulation

Stigningen i diagnoser er en gevinst for medicinalindustrien. Men den kan have alvorlige konsekvenser for både læger og patienter.

Kroniken
FOR ABONNENTER

»Vi lever i en diagnosekultur: en kultur, hvori diagnoser cirkulerer og bruges af såvel fagpersoner som lægfolk til at begribe stadigt flere former for lidelse, afvigelse og ubehag«.

Dette er udgangspunktet i psykologiprofessor Svend Brinkmanns og lektor i sociologi Anders Petersens bog ’Diagnoser’. Diagnoser udbredes ikke kun i samfundet, men anvendes nu »i et omfang, så det er i færd med at monopolisere måden, vi forstår vores lidelser og vanskeligheder på«.

Direktøren for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, udtrykte for nyligt i Politiken bekymring for samme problematik og mindede om, at diagnosen primært er et lægeligt anliggende: »Det er et lægefagligt arbejdsredskab, der dybest set er en beskrivelse af, hvad lægen ser«.

Kort forinden beskrev lægen Lotte Hvas udviklingen således i en Kronik i Politiken: »Diagnosen har skiftet karakter fra at være en nogenlunde præcis betegnelse til at være en kampplads for rettigheder og normalitet«.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce