Tegning: Jørn Villumsen

Tegning: Jørn Villumsen

Kroniken

Sproget er digitaliseringens sorte guld

Vi bør satse benhårdt på at udvikle en sprogteknologi, så dansk bliver ved med at være et stærk og levende sprog.

Kroniken
FOR ABONNENTER

Automatisering og digitalisering er store temaer i tidens strategiske politiske arbejde. Udviklingen af samarbejdende robotter er så småt begyndt at revolutionere den industrielle produktion – også i Danmark, der har store internationale spillere på området. Samtidig forventer man sig meget af robotter på velfærdsområdet.

Udviklingen går nu hastigt i retning af at robotter vil blive lige så lette at indstille og styre som apps på telefoner og tablets. Og den næste milepæl er allerede snublende tæt på: Der forskes nu også i håndfri betjening af robotter ved hjælp af stemmen, en teknologi som allerede findes i biler og digitale assistenter som Apples Siri m.fl.

Designet rigtigt kan stemmestyring og forståelse af spontant dansk blive et overordentlig nyttigt supplement til andre betjeningsmuligheder, f.eks. i service- eller løfterobotter i hjemmet, og betjening af samarbejdende industrirobotter kan gøres endnu mere tilgængelig for folk uden lange uddannelser.

Men hvis det skal give mening i en dansk kontekst, skal betjeningssproget være dansk, og brugeren må ikke tvinges ud i absurd fremmedartet udtale eller andre uvante sproglige konstruktioner for at blive forstået af systemerne.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce