Tegning: Per Marquard Otzen.

Tegning: Per Marquard Otzen.

Kroniken

Stram styring giver triviel og uoriginal forskning

Politikerne er nødt til at forstå, at New Public management og fri forskning ikke hører sammen.

Kroniken
FOR ABONNENTER

» Der er ting vi ved, og der er ting vi ikke ved. Og så er der ting, vi ved, at vi ikke ved, og ting, vi ikke ved, at vi ikke ved«.

Sådan omtrent udtalte den daværende amerikanske forsvarsminister Donald Rumsfeld under forberedelsen af Irakkrigen. Udtalelsen forekom mange kommentatorer temmelig spidsfindig, og der blev gjort en del grin med den. Men Rumsfeldts analyse er fuldstændig korrekt og rummer en vigtig almen sandhed: I enhver form for planlægning vil der være faktorer, der kan være afgørende for udfaldet, men som man ikke kender til.

For nogles vedkommende ved man, at de eksisterer, men man kender ikke deres nærmere karakter og betydning. I andre tilfælde ved man overhovedet ikke, at de eksisterer: Det er de ting, vi »ikke ved, at vi ikke ved«.

Således var japanerne i eftersommeren 1945 uvidende, om at de allierede havde en helt ny slags våben klar til indsættelse i Anden Verdenskrigs sidste fase, atombomben. Den kuldkastede fuldstændig den japanske ledelses kalkulationer, baseret på »de ting, de vidste, og de ting, de vidste, at de ikke vidste«.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce