Uligheden i Danmark er steget i de senere år. Underklassen og de fattige har set deres penge bliver sendt videre til de rigeste segmenter.
Foto: Steen Wrem.

Uligheden i Danmark er steget i de senere år. Underklassen og de fattige har set deres penge bliver sendt videre til de rigeste segmenter.

Kroniken

Det har været ti spildte år for dansk økonomi

Den eneste effekt af de sidste 10-15 års reformer af skat, arbejde og dagpenge har været at øge uligheden. Det er på tide at ændre kurs.

Kroniken
FOR ABONNENTER

Ulighed sætter danskøkonomi under pres! Sådan lød overskriften på et stort opsat interview med professor Torben M. Andersen (22. januar 2017), hvilket blev fremstillet som en afgørende ny erkendelse.

Det er det muligvis for Torben Andersen; men en stribe forskere har i årevis advaret mod den stigende ulighed, der om noget har kendetegnet dansk økonomi igennem de sidste 10 år. Gini-koefficienten, der er et mål for uligheden, er steget markant fra 23,7 til 27,4 og måske i denne sammenhæng et endnu vigtigere tal: Antallet af personer, som lever i fattigdom eller med overhængende risiko for at opleve social eksklusion, er vokset med 100.000 siden 2006 og udgør mere end en mio. mennesker i dagens Danmark.

Denne skævtrækning af samfundsøkonomien er om noget et resultat af den stribe af arbejdsmarkeds-, dagpenge-, social- og skattereformer, som ikke mindst en række neoklassiske universitetsøkonomer plæderede for igennem de sidste 10-15 år i en tilsvarende stribe af kommissionsrapporter og redegørelser, der har legitimeret disse indgreb uanset regeringens farve. Disse reformer har indtil nu kun har haft den eneste påviselige statistiske effekt, at de har øget uligheden.

Starten på denne skæve udvikling, som økonomerne nu langt om længe er begyndt at advare imod, kan ret præcist stadfæstes til efteråret 2003, hvor den såkaldte velfærdskommission blev nedsat med netop Torben M. Andersen som formand og sekunderet af yderligere 4 neoklassiske økonomer, bl.a. Nina Smith og Jørgen Søndergaard. Den fik til opgave at foreslå reformer, der under indtryk af befolkningens ændrede alderssammensætning kunne aflaste de offentlige finanser.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce