Trods mistanke om bivirkninger taler statistikken klart for at lade sine børn vaccinere mod hpv og dermed mindske kræftrisikoen.
Foto: Harry Cabluck.

Trods mistanke om bivirkninger taler statistikken klart for at lade sine børn vaccinere mod hpv og dermed mindske kræftrisikoen.

Kroniken

Kære forældre - giv jeres børn hpv-vaccine. Det er en kæmpe fordel for både drenge og piger

Uanset hvordan man foretager afvejningen af gavnlige effekter over for formodede alvorlige bivirkninger, så er hpv-vaccination til danske piger en overordentlig god idé.

Kroniken
FOR ABONNENTER

Siden 2009, hvor hpv-vaccination blev indført i det danske børnevaccinationsprogram til piger, har omtrent 600.000 piger og unge kvinder ladet sig hpv-vaccinere mindst én gang.

Den gavnlige effekt er allerede veldokumenteret, også blandt danske kvinder: Forekomsten af hpv-sygdommen kønsvorter er faldet dramatisk i de bedst vaccinerede årgange, og hyppigheden af celleforandringer og forstadier til kræft på livmoderhalsen er betydeligt reduceret.

Alt tegner således til, at hpv-vaccination kan gå hen og blive den folkesundhedsmæssige succes, som eksperter og sundhedsmyndigheder har forventet.

I de seneste år er der dog opstået usikkerhed om hpv-vaccinernes sikkerhed, primært udløst af medieomtale, der kan give det indtryk, at hpv-vaccination nærmest er som at spille russisk roulette med sine børns førlighed.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce