Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Kroniken

Bliv verdensborger, Svend Brinkmann

Professorerne Ove Kaj Pedersen og Svend Brinkmann har begge et bud på dannelse og uddannelse i dagens Danmark med et meget forskelligt menneske- og samfundssyn. Brinkmann har fat i den lange ende, mener professor Kemp.

Kroniken
FOR ABONNENTER

Der foregår en dannelseskamp i Danmark, og i den er der to hovedskikkelser. Dels Ove Kaj Pedersen med de to bøger ’Konkurrencestaten’ (2011) og ’Markedsstaten’ (2014), dels Svend Brinkmann med de to bøger ’Stå fast’ (2014) og ’Ståsteder’ (2016).

Den første er professor i politisk økonomi, den anden er professor i psykologi. Begge forsøger at analysere styrke og svaghed ved det danske samfund, men de har meget forskellige menneske- og samfundssyn. Og dermed meget forskellige syn på dannelse og uddannelse.

Ove Kaj Pedersen lægger vægt på, at der ikke er noget samfundsfællesskab uden uddannelse og hårdt arbejde, Svend Brinkmann advarer imod den instrumentalisering af alting, som denne vægt på arbejde har medført i den offentlige bevidsthed, og som gør al tanke og handling meningsløs.

Ove Kaj Pedersen har ganske vist på det seneste (i et langt interview på folkeskolen.dk 21.8.) erkendt, at arbejde ikke bør være samfundets eneste formål, og at han nok ikke skulle have sagt, at det er blevet skolens primære opgave at gøre den enkelte borger til ’soldat’ i nationernes konkurrence. Han siger nu, at skolen altid har haft både et åndeligt og et verdsligt formål, men han fastholder, at deltagelse i samfundet omfatter pligten til at arbejde. Svend Brinkmann siger nærmest det modsatte ved at tale om, at nyttetænkningen og kravet om omstillingsparathed ødelægger forholdet mellem mennesker.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce